Hopp til innhold

Mozart og Madonna

I NRK P2s musikkprogram Mozart og Madonna skal det handle om penger den første uka. Og Hydro-sjef Eivind Reiten er med som aller første gjest.

Mozart og Madonna

Sven Ole Engelsvold og Ragnhild Veire er programleder for NRK P2s nye satsing Mozart og Madonna.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten

Konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten er aller første gjest i Mozart og Madonna.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Last ned Mozart og Madonna som lydfil her: Mozart og Madonna som podcast

Alle hverdager fra klokka 09.03 - 10.00 kan du høre NRK P2s nye direktesendte musikkprogram Mozart og Madonna. Redaksjonen, med programlederne Ragnhild Veire og Sven Ole Engelsvold i spissen, tar hver uke for seg et nytt tema, og den aller første uka er det penger det handler om. Hydro-direktør Eivind Reiten er første gjest mandag 5. januar.

- Hydro har lang tradisjon for å sponse musikk fremfor toppidrett. Hva sitter Hydro som bedrift igjen med etter å ha brukt 100 millioner kroner på Oslo Filharmoniske Orkester? Hvilken tanke ligger bak sponsorvirksomheten? Og hvorfor avslutter Hydro avtalen og gjør livet surt for symfonikerne? Dette vil vi spørre om, forteller Ragnhild Veire, som sitter i programlederstolen den første uka.

- Og Reiten vil også bli utfordret på sin personlige musikksmak, samt opplevelser som sponsor. Hvordan kan konserter få kontrakter til å bli underskrevet, og hvordan er det egentlig å sitte til bords med Diana Ross og Scarlett Johansson.

Historisk og globalt

Mozart og Madonna vil også trekke lange linjer når de borer i sine ukentlige temaer. Og når det handler om penger er det mye å snakke om.

- I dag er det for eksempel dårlig skikk å stille betingelser når man vil støtte kunstnere. Men noen av historiens fremste musikkverk har blitt til under strenge direktiver fra fyrster og konger. Vi får med oss historiker Erling Sandmo til å fortelle om hvordan 1700-tallets musikalske klassikere er påvirket av pengemakta, sier Veire.

Hus eller kunst?

Operaen i Bjørvika

Flotte bygg, men hva med innholdet? Mozart og Madonna spør.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Også forholdet hus og innhold skal under lupen i den første uka med Mozart og Madonna.

- Det bygges flere lekre og kostbare konserthus i storbyene enn noensinne. Budsjetter sprekker, og mens arkitektene ler hele veien til banken sitter musikere igjen med lite å spille for. Tendensene til innholdsmessig fattigdom vises allerede i Bjørvika, og vi undres over hvordan de rådyre konsertsalene i Kristiansand og Stavanger skal klare seg. Vi gir deg også en statusrapport fra de hippeste musikkpalassene i Europa og USA. Et eksempel blir DR-konserthuset, som med sitt underskudd på 2 milliarder nesten veltet hele DR og la en hel radiokanal i grus.

Lista mi

Lister er gøy - også i Mozart og Madonna. Hver uke får lytterne den faste spalten "Lista mi", og den første uka kåres de fem beste låtene fra plateselskapet Motown.

- Motown ble stiftet som et helkommersielt musikkforetak. Nøyaktig femti år senere rommer katalogen noen av historiens største hiter. Hør også hvordan dop-finansiert hip hop glimter til med stor kunst, ikke på tross av, men på grunn av det ekstreme pengefokuset innen musikksjangeren, forteller programleder Veire.

Berulfsen, Thommesen og mat

Torkjell Berulfsen

Torkjell Berulfsen vet mye om penger etter arbeidet med TV-serien om luksus. Selvsagt er han med i Mozart og Madonna når det handler om penger.

Foto: NRK

Den første uka er også Torkjell Berulfsen slentrende tilstede for å guide lytterne gjennom all verdens mynter og sedler som har motiver av berømte musikere og komponister

Fast innslag i Mozart og Madonna blir den sprudlende musikkprofessor Olav Anton Thommesen. Hver uke vil han assosiere fritt over ukens temaord, mellom haugevis av plater på sitt fargerike komponistloft.

Også redaksjonens egen kokk vil hver fredag lage mat inspirert av ukens tema – på musikalsk vis, og konkurranselystne lyttere får daglig bryne seg på musikalsk quiz.

Vil du svare på quizen, eller har du innspill til redaksjonen, send en mail til Mozart og Madonna .

Og: Mozart og Madonna bryter med musikkformatteringen mellom P1, P2 og P3. Programmet presenterer musikk fra absolutt alle musikksjangre.

NRK P2 mandag til fredag 09.03-10.00 - premiere 5. januar !