Samtidsromantiker feirer symfoniorkestret

Da Trondheim Symfoniorkester feiret 100-års jubileum forleden, var det med musikalske fotballbrøl og flagrende spøkelse, nøyaktig utskrevet av komponisten - og improvisatoren - Helge Iberg.

Komponisten Helge Iberg

Komponisten Helge Iberg

Han skulle representere vår tid på programmet, sammen med 12 andre mannlige (!) komponister fra 3 århundrer.

Sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester, Eivind Odland

Sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester, Eivind Aadland

Foto: Christian Nilsen

Bestillingen fra sjefdirigent Eivind Aadland og Trondheim Symfoniorkester antydet at musikken gjerne kunne knytte an til noe publikum kunne gjenkjenne og assosiere med byen Trondheim. Det resulterte i noen toner fra Rosenborgsangen som hovedmotiv, og stemningen av ”the flight of the cathedral ghost” i midtpartiet. Ikke for å være morsom og tilgjengelig, men ganske enkelt for å ta publikum med på notene:

Partituret til Yôbel av Helge Iberg

Partituret til Yôbel av Helge Iberg

Foto: Bodil Johanne jensen

-Jeg tror det er lurt å gi publikum en liten forestilling, noe de kan hekte ting på. Jeg tror det er viktig at fantasien kan bli satt i sving, i en eller annen retning.

Samtidsromantiker

Denne holdningen gjør Helge Iberg til en inviterende komponist som gjerne vil at publikum skal forstå musikken hans.

-Jeg prøver å legge emosjoner i det jeg gjør. Jeg er jo romantiker, selv om jeg bruker et tonespråk som er delvis abstrakt og som er nåtidig. Jeg lever jo i en samtid, jeg kan ikke unngå det. Men jeg vil gjerne at det emosjonelle og individuelle skal skinne gjennom.

Brukbar modernisme

-Sånt høres kanskje litt dumt ut for hard core modernister, som ikke vil skitne seg til med slike lave ting, men jeg tror det er viktig. Livet består både av det høye og det lave, og jeg prøver å forene dem, i det jeg driver med.

Individualitet og egenart

Men Helge Iberg skriver ikke dermed ut fra et ønske om å gi publikum hva de vil ha, men utifra behovet for hva han selv vil si. Generelt er han derfor opptatt av egenarten hos hver enkelt kunstner.

-For meg er ikke eksperimentet så viktig. Det er gjort så enormt med landevinninger, både instrumentasjonsmessig og musikkteknologisk de siste hundre år, så vi har mer enn nok å øse av. Jeg tror kanskje det nå er mer fritt frem for de som kan bruke alt dette til å fremme sin originalitet, altså individualitet.

Møt komponisten og improvisatoren Helge Iberg i Jubel og jam i Musikk i brennpunktet, lillejulaften kl. 21.03 - 22.00:

- jubileums-stykket Yôbel, med Trondheim Symfoniorkester

-musikk fra Helge Ibergs nye CD Standards and Vanguards, der han klaverimproviserer over kjente sanger og låter

- fiolinkonserten Tale of Sorrowful Song fra 2008, med Terje Tønnesen, fiolin, Anna Einarsson, alt og Krinkastingsorkesteret under ledelse av Lars Erik ter Jung.

Hele konserten fra Trondheim Symfoniorkesters jubileumsfeiring lørdag 12. desember, ble sendt i NRK P2 fredag 18. desember, kl. 19.30. Blir også sendt mandag 21.desember kl. 17.00 , i NRK Klassisk.

Jubel og jam med Helge Iberg i Musikk i brennpunktet, lille julaften kl. 21.03