Hopp til innhold

Møte med Doris Lessing

Det er blitt sagt at Doris Lessing skriver slik at det forandrer menneskers liv. Programleder Astrid Brekken har møtt forfatteren. P2 har en nobelprisvinner på programmet. 

Vinner av Nobelsprisen i litteratur 2007, Doris Lessing
Foto: MARTIN CLEAVER / AP

Torsdag ble Doris Lessing tildelt Nobels Litteraturpris, 87 år gammel. Noen år tilbake møtte Astrid Brekken den kjente forfatteren. Få med deg det eksklusive portrettet. 

En farmers datter

Doris Lessing kom brutalt til verden i Teheran i 1919 – hun ble tatt med tang. Etter fem år flyttet hennes britiske foreldre med henne og lillebroren til Sør-Rhodesia, i dag Zimbabwe, til et liv som langt fra ble enkelt. De slet med dårlig råd. Doris ble en farmers datter – hun kjørte bil som elleveåring, streifet rundt på velden og lærte tidlig å skyte småvilt.

Vanskelig forhold til moren

Moren var en dyktig sykepleier, men sluttet i yrket da hun giftet seg, og hun mistrivdes i Afrika. Doris Lessing skriver i selvbiografien Under huden (på norsk i 1995) at hun i årevis levde i en tilstand av anklage mot moren -

”først opprørt, senere kald og hard, og smerten, for ikke å si pinen, var dyp og ekte. Men nå spør jeg meg selv: mot hvilke forventninger, hvilke løfter, målte jeg det som faktisk skjedde? - Nå ser jeg henne som en tragisk skikkelse som levde ut sine skuffende år med mot og verdighet.”

Forlot sine barn

Noe som har forbauset lesere av hennes selvbiografi er at hun i så liten grad har tatt opp sin egen rolle som mor i forhold til de to første barna sine: hun giftet seg som tjueåring, fikk barna tett på hverandre, og reiste fra dem da de var små.

Dersom jeg ikke hadde flyttet fra dem, er det ingen tvil om at jeg enten ville fått et nervøst sammenbrudd eller blitt alkoholiker.

Doris Lessing om å flytte fra barna.

I intervjuet NRK P2 har med henne sier hun at dette valget bokstavelig talt gikk på livet løs:

”Dersom jeg ikke hadde flyttet fra dem, er det ingen tvil om at jeg enten ville fått et nervøst sammenbrudd eller blitt alkoholiker. Det som imponerer meg nå er at jeg var intelligent nok til å se dette da jeg var så ung. Det var det verste jeg har gjort i livet, men det var også det mest intelligente.”

Livet i London

Hun flyttet til London i 1949 med sønnen Peter fra andre ekteskap, og bor i et typisk engelsk rekkehus i West Hampstead med en vanskelig katt – hun har skrevet bøker om kattene sine. Etter debuten i 1950 med det noen mener er hennes beste bok – Det synger i gresset - er det blitt over femti romaner, novellesamlinger, skuespill og dokumentarbøker.

Doris Lessing fotografert i 1984.

Doris Lessing og hennes katt fotografert i 1984.

Foto: - / AFP

Spennvidde i tematikk og genre

Spennvidden hennes er stor: britisk kolonialisme, apokalyptiske visjoner av framtidssamfunnet, flere space fiction-bøker, og ikke minst romansyklusen Children of Violence. Hun tar fatt i sentrale 1900-tallstema: kommunisme, feminisme, terrorisme og rasisme. Hun var selv kommunist i mange år, men er i dag nådeløs i sin fordømmelse av hva denne ideologien førte til.

Doris Lessing
Foto: NRK

Hun blir av mange sett på som en av vår tids største forfattere, og ikke minst blir hennes bøker fra den afrikanske virkeligheten framhevet: hun har lyttet til Sør-Rhodesia på en måte som ingen annen forfatter har gjort. Nå har den 87 år gamle damen mottatt Nobels Litteraturpris for sitt forfatterskap.

Se innslag fra Kulturnytt: Reportasje om Lessing fra Kulturnytt

En litteratur som forandrer leseren

Det er blitt sagt at Doris Lessing skriver slik at det forandrer menneskers liv. Den gyldne notatbok (1962) blir ofte nevnt i samme åndedrag. Hennes forfatterskap blir også beskrevet som en vedvarende studie av ensomhet. Møt Doris Lessing – hennes stemme og synspunkter – i selvbiografien og gjennom forfatterskapet.

Hør Doris Lessing intervjuet av Astrid Brekken i På livet laus søndag 14. oktober kl 8:30 og reprise torsdag 18. oktober kl 14:30.

Doris Lessing

Lessing utenfor huset sitt, kort tid etter at hun fikk vite at hun er vinner av Nobels Litteraturpris 2007.

Foto: SHAUN CURRY / AFP