NRK Meny
Normal

Møte med Ayatollah Khomeini

I Gjenlyd - verden i går kan du høre Albert Henrik Mohn fortelle om sitt møte med Ayatollah Khomeini. Møtet fant sted i november 1978, bare noen måneder før Khomeini overtok makten i Iran.

Ayatollah Khomeini
Foto: AP / AP

Ayatollah Ruhollah Khomeini ble født i Kohmeyn i det sentrale Iran i 1900. Han ble hovedsaklig utdannet i den hellige byen Qum, det viktigste læresetet for sjiamuslimer i Iran.

I 1962 ble Khomeini arrestert for sin offentlige kritikk av Sjahens styre. To år senere ble Khomeini forvist og tilbrakte de neste årene i eksil i Irak, Tyrkia og Frankrike. Fra sitt eksil oppfordret han sine tilhengere til å motarbeide Sjahens styre og forberede revolusjon. I løpet av 1970-årene ble Sjahen stadig mer upopulær i Iran, noe som resulterte i stadige opptøyer og massedemonstrasjoner over hele landet.

I januar 1979 raknet regimet og Sjahen og hans støttespillere forlot Iran. 1. februar returnerte Ayatollah Khomeini til en jublende mottagelse av opptil 5 millioner fremmøtte. Khomeini ble utnevnt til Irans politiske og religiøse leder på livstid, og erklærte dannelsen av den islamske republikken Iran.

Gjenlyd - Verden i går har sendetid mandag kl 1130 med repriser tirsdag 2130 og torsdag 2030.