Hopp til innhold

Mordet på Olof Palme

Den 28. februar er det 25 år siden statsminister Olof Palme ble skutt og drept midt i Stockholm sentrum.

Olof Palmes drapssted
Foto: Hedberg, Frida / SCANPIX

Denne kalde februarnatten spaserte Olof Palme hjemover etter en kinoforestilling sammen med sin kone. Skuddene som drepte ham, falt på hjørnet av Sveavegen - Tunnelgaten. Lisebet Palme rakk å se gjerningsmannen som skjøt fra kloss hold bakfra før han løp opp en trapp i nærheten og forsvant sporløst. Statsministeren hadde tidligere på dagen gitt livvaktene sine fri.

Programmet er ved Arne Bakke.

Politietterforskning

Politiets etterforskning den første tiden etter drapet har vært sterkt kritisert. Selv om et trettitalls personer så drapsmannen, førte ikke det til noe gjennombrudd. Den videre etterforskningen ga heller ikke noen konkrete spor, og i 1987 ble lederen for etterforskningen, Stockholms politimester Hans Holmér, avsatt. Mordvåpenet er ikke funnet, og politiet mangler konkrete bevis, men i løpet av årene har omlag 130 personer tilstått drapet! Dokumentmengden hos politiet har vokst til 225 hyllemeter, og fortsatt kommer det inn nye tips.

Les: 130 har «tilstått» Palme-drapet

Dømt og frikjent

Christer Pettersson
Foto: pressens bild (4660) / Scanpix

Etterforskningen tok en overraskende vending da den uføretrygdede rusmisbrukeren Christer Pettersson ble arrestert i desember 1988. Han ble funnet skyldig i drapet og dømt til livsvarig fengsel, men ble senere frifunnet av en høyere rettsinstans på grunn av manglende bevis og feil begått under etterforskningen. Petterson døde i 2004, og hevdet at han var uskyldig helt til det siste, selv om han skal ha innrømmet ugjerningen i brev til kjæresten sin. Lisbet Palme som så gjerningsmannen på nært hold, er overbevist om at det var Christer Pettersson som tok livet av ektemannen.

Les: - Tilstod Palme-drapet

Les: Palmedrapet - traume i 20 år

Ingen gjerningsmann er tatt, og drapsgåten har blitt et nasjonalt traume i Sverige. Etter svensk lov var foreldelsesfristen for drap tidligere på 25 år. Nå er tidsfristen fjernet, og jakten på Palmes drapsmann fortsetter.

25 år siden drapet på Olof Palme sendes mandag 28. februar på NRK Gull. Reprise søndag 6. mars.