NRK Meny
Normal

Mannen fra de kalde kyster

Helge Ingstad var juristen som forlot kontoret for å bli pelsjeger og eventyrer.

Helge Ingstad

En ung Helge Ingstad fra hans liv som pelsjeger i Canada.

Foto: Scanpix

Helge Ingstad ble en av Norges store forskere og oppdagere. Han ble født i Meråker i 1899 og utdannet seg til jurist. Men han valgte eventyret fremfor en trygg tilværelse blant papir og paragrafer.

Hør Helge Ingstad fortelle om sitt fantastiske liv i dette intervjuet fra 1990. Programleder er Birger Amundsen:

Pelsjeger i Canada

Bare 26 år gammel solgte han sin advokatpraksis i Levanger og satte kursen mot villmarken i Canada. I flere år levde han som jeger og fangstmann, og i 1931 fikk han utgitt boken "Pelsjegerliv". Boken skulle bli en av de mest solgte bøkene gjennom alle tider i Norge, og ble også oversatt til en rekke språk.

Video Helge Ingstads liv

I 1996 møtte NRKs journalist Cecilie Ellingsen Helge Ingstad i Oslo. Klippet er hentet fra Dagsrevyen 26. oktober 1996.

Sysselmann på Grønland og Svalbard

I 1932 ble Ingstad sysselmann på Grønland, etter at Norge året i forveien hadde gått til okkupasjon av store områder av Øst-Grønland. I 1933 mistet Norge områdene til Danmark, og Ingstad fikk jobb som sysselmann på Svalbard. Den jobben beholdt han i to år, før lengselen etter villmarken igjen begynte å gjøre seg gjeldende.

Jakten på "Den tapte stamme"

Ingstad hadde lenge vært fascinert av indianerne, og denne gang gikk reisen til Arizona og New Mexico for å finne det som ble kalt "Den tapte stamme". Dette var etterkommere etter Apache-indianere som hadde flyktet opp i fjellene i Sierra Madre etter indianerkrigene i 1886. Han fant ikke stammen, men boken "Apace-indianerne. Jakten på den tapte stamme." ble igjen en stor suksess. Gjennom boken fikk nordmenn for første gang stifte kjennskap til de stolte høvdingene Geronimo, Cohise og Mangas Coloradas.

I Leiv Erikssons fotspor

Helge og Anne Stine Ingstad

Helge Ingstad og Anne Stine Ingstad på utgravingen på Newfoundland.

Foto: AP

I 1960 varslet eventyreren, i et radioforedrag på NRK, at han ville utruste en ny ekspedisjon og reise til Newfoundland i Canada. Målet denne gang var å finne Vinland, landet Leiv Eriksson fant i år 1000. Sammen med sin kone begynte de å lete etter norrøne bosetninger utenfor den lille landsbyen L`Anse aux Meadows. Dette ble ekteparets viktigste prosjekt, og i 1968, etter syv år med utgravninger, fant de endelig sporene som beviste at norrøne menn hadde vært på øya nesten fem hundre år før Columbus nådde Amerika.

Programmet om Helge Ingstads eventyrlige liv kan du høre torsdag 27. oktober på NRK Gull.