Det er valgtid igjen!

Høstens forestående stortingsvalget preger naturlig nok mediebildet i Norge, også på NRK Gull. I månedens tema tar vi et politisk dypdykk i våre arkiver.

Valgurne
Foto: SCANPIX

Vi er inne i den hektiske innspurten på årets valgkamp. 14. september skal det velges 169 representanter fra 19 fylker til Stortinget.

Mr. Valg

Geir Helljesen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Ved hvert valg siden 1969 har NRKs valgekspert Geir Helljesen loset oss gjennom kommune etter kommune, fylke etter fylke. Med stor entusiasme står han mellom virtuelle søyler og tegner og forteller. 1. juli ble Helljesen 70 år, og årets stortingsvalg er det siste han dekker for NRK. Norgesglassets reporter Sjur Sætre ville vite hva som driver en begeistret politisk kommentator. Under stortingsvalget for fire år siden møtte han Geir Helljesen i hans rette element – et virtuelt valgstudio i TV!

Hør: Intervju med Geir Helljesen

La oss gå 16 år tilbake i tid. Valget i september 1993 er over. Arbeiderpartiet fikk flest stortingsmandater, og Gro Harlem Brundtlands andre regjering fortsatte. Lily Fritzmann og Magnhild Bruheim i Ukeslutt samlet fire tidligere statsministre for å få en analyse av valgkampen det året. Først en liten presentasjon:

Hør: Statsministre om valgkampen i 1993

Økt personfokus

Per-Kristian Foss med "promillebriller"
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Politikerne lover gull og grønne skoger hvis de blir valgt. Det er ikke måte på hvilke krumspring de går med på for å tekkes velgerne. Det gjelder i år, og det gjaldt tidligere valg. Mange er bekymret for at det stadig økende personfokuset i valgkampen, for eksempel Gro Harlem Brundtland før valgkampen i 1989:

Hør: Hva skaper en god valgkamp?

Gro og Kåre

Kåre Willoch (H) og Gro Harlem Brundtland (AP)
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Årets valgkamp har blitt fremstilt som en duell mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet – Jens mot Jensen. Tidligere valg har vist liknende konstellasjoner. Mest kjent er kanskje konfrontasjonene mellom Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch på 1980-tallet. Her er et utdrag fra en debatt under valgkampen i 1981 der temaet var abort:

Hør: Gro og Kåre i debatt

Tvilerne

Et av de store usikkerhetsmomentene ved årets valg er alle velgerne som ennå ikke har bestemt seg. Svært mange vet ikke hva de vil stemme før de befinner seg inne i valglokalet. Før valget i 1993 snakket Grethe Johnsen med Sonja Lockert fra Sortland:

Hør: En velgers tvil

Rasjonelle velgere?

Hva er det så som som bestemmer folks valg av parti? Den kjente valgforskeren Henry Valen, som døde i 2007, mente folk lett lar seg blende av retorikken i valgkampen. I et intervju med Olav Versto i 1987 ble Valen spurt om nordmenn flest er rasjonelle når de går til urnene:

Hør: Valen om valg

Månedens tema - hver mandag i september på NRK Gull.