NRK Meny
Normal

Dannelse

Dannelse - ordet har nærmest et tynt lag av støv på seg. Men hva er dannelse? Det skal vi se nærmere på i månedens tema her på NRK Gull.

Dannelse?

Hva er et dannet menneske, og hva forbinder vi med dannelse? Det er månedens tema i oktober, og vi har lett i NRKs Radioarkiv etter ulike vinklinger på temaet:

Jacob Winche-Lanche fra "Heisan, Montebello!"
Foto: NRK

Video: Heisann Montebello

Trond Kirkvaags parodi treffer blink. Men er denne vestkantdirektøren i Oslo en dannet mann, og er Norge et dannet land? For mange har nok desverre ordet en eim av pene manerer fra svunne dager...

Professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary har tanker om dannelsesnivået her i landet. NRK Gulls Ingegerd Henriksen har intervjuet henne:

Professor Janne Haaland Matlary
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hør: Haaland Matlary om dannelse

Bannlyst

Ordet har hatt ulike betydninger gjennom årene, og ordet var i flere tiår borte fra språket vårt. Det var nærmest bannlyst - det ble forbundet med borgerskapet, og passet ikke inn i arbeiderbevegelsens kulturelle prosjekt.

1. mai 1950.
Foto: Scanpix

Hør professor i pedagogikk Lars Løvli om dannelse og arbeiderbevegelsen i programmet WOK fra januar 2003:

Hør: Arbeiderbevegelsen og dannelse

Utdatert?

Har vi så bruk for dannelsesbegrepet i dagens samfunn? Rektor på Nansenskolen Inge Eidsvåg mener vi like gjerne kan stille spørsmålet på en annen måte: Hva er et menneske? Hva er oppdragelsens mål, og hvilke menneskelige kvaliteter bør skolen utvikle?

I april i fjor kåserte Eidsvåg her i NRK om forskjellen mellom dannelse og utdannelse.

Hør: Dannelse og utdannelse

Drillo og Nasse Nøff

Egil "Drillo" Olsen
Foto: Lien, Kyrre / Scanpix


Er det så mye uenighet om begrepet dannelse at det lar seg gjøre å debattere det? Kai Sibbern fra P2-programmet Verdibørsen gjorde et forsøk. Han samlet tre ressurspersoner i studio, og i debatten kom det blant annet fram at et dannet menneske er en krysning mellom Drillo og Nasse Nøff:

Hør: Verdibørsen