Norsk teaterliv

Teaterlivet i Norge har et stort mangfold av gode skuespillere og interessante karakterer på scenen.

Peer Gynt
Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

I mai skal vi høre om norsk teaterliv - om og med menneskene som har viet sitt liv til scenen.

De 12 første elevene

Statens teaterskole ble etablert i 1953

Foto: Scanpix / SCANPIX

Norsk teater til lands, til vanns og i lufta
Optimisme i norsk kulturdebatt og økte bevilgninger til teater etter krigen, gav programleder Fritz von der Lippe inspirasjon i 1946 til å lage et program om hvordan man skulle få teateret ut til folket.
Hør: Norsk teater til lands, til vanns og i lufta

Teaterhusene

Christiania Teater
Teateret ble stiftet for å utvikle skuespillkunsten i Norge, men mangelen på norske skuespillere gjorde det til en dansk scene. Det foregikk en langsom fornorsking av teateret, og i 1863 var det blitt mest nordmenn ved teateret. I 1937 feiret teateret sitt 100-års jubileum.
Hør: Christiania Theater 100 år

Nationaltheateret
Nationaltheatret er Norges største teater. I 1939 feiret teateret sitt 40-års jubileum med en laber stemning i salen ettersom det var samme dag som tyske, sovjetiske og slovakiske styrker gikk inn i Polen og starten på 2. verdenskrig var i gang. Her er et utdrag av talen til teatersjef Axel Otto Normann.Hør:

Det første norske teater
I 1975 var det 125 år siden Det norske teateret startet. Dette teateret hadde som mål at skuespillerne skulle være norske, språket var norsk, norsk dramatikk, norsk musikk og at norsk dans skulle få et hjemsted. Førsteamanuensis Knut Nygaard ved teatermuseet i Bergen holdt et foredrag om teateret.
Hør: Det første norske teater. Fra 1975 da det var 125 år siden Det norske teateret startet

Skuespillerkonflikten ved Nationaltheatret
I 1979 ble teatermiljøet sinte og skuffet over Nationaltheatrets avgjørelse om å sparke åtte skuespillere. Styret i teateret sa at de ikke hadde noen kompetanse til å bedømme kunstnernes kvalifikasjoner, men at de gikk ut fra at teatersjefen hadde tatt kunstneriske hensyn som grunn for oppsigelsene.
Hør: Om konflikten ved Nationaltheatret. Fra Aktuelt 12. februar 1979


Skuespillerne

Bjarne Andersen (1909-1992)
I 1979 ble instruktøren, teatersjefen og skuespilleren Bjarne Andersen intervjuet av Helene Høverstad.
Hør: Norske skuespillere: Bjarne Andersen

Frøydis Armand (1949-)
Ansatt ved Nationaltheatret fra 1972, hvor hun var en av pionerene for oppsøkende teater. Har ofte tolket sterke kvinneroller. I 1977 ble hun intervjuet i programmet ”Ung kunstner”.
Hør: Norske skuespillere: Frøydis Armand

Karl Bergmann (1882-1964)
Bergmann debuterte som skuespiller i 1901 på Den Nationale Scene. Etterhvert arbeidet han også som regissør og teatersjef.
Hør: Norske skuespillere: Karl Bergmann

Aase Bye (1904- 1991)
Hun var en av norsk scenekunst sine største primadonnaer i mellomkrigstiden og tiårene etter andre verdenskrig. Hun hadde et stort register og var innom de fleste sjangrer på scenen. I 1991 døde Bye etter et langt liv på scenen, og Anne Grosvold hadde sammen med Mentz Schulerud en minnereportasje.
Hør: Norske skuespillere: Aase Bye

Halfdan Christensen (1873-1950)
En norsk skuespiller, regissør og teatersjef som utviklet seg til å bli en fremragende karakterskuespiller, særlig som tolker av Ibsens, Bjørnsons og først og fremst Gunnar Heibergs rolleskikkelser. I 1980 mintes Stein Grieg Halvorsen denne bautaen av en teaterperson.
Hør: Norske skuespillere: Halfdan Christensen

Wenche Foss (1917-)
En diva som debuterte i 1935 på Søilen teater. Selv mener hun at hun er den yngste i verden som har spilt hovedrollen i ”Den glade enke”, og i 1983 ble hun intervjuet av Magne Finslo.
Hør: Norske skuespillere: Wenche Foss

Skuespiller Ole Grepp (1914-1976)
En skuespiller, instruktør og oversetter som var tilknyttet den Den Nationale Scene mesteparten av sin karriere. I 1974 hadde Grepp 40-årsjubileum som skuespiller.
Hør: Norske skuespillere: Ole Grepp

Kjersti Holmen (1956-)
En skuespillerinne som har gledet det norske folk i mange år både på film, fjernsyn og i teateret. I programmet ”Timen er din” 1985, forteller Holmen om
sitt liv, og sin yrkeskarriere.
Hør: Norske skuespillere: Kjersti Holmen

Joachim Holst-Jensen (1880-1963)
Holst-Jensen var tilknyttet Centralteateret og Nationaltheateret store deler av sin karriere. Mest kjent er han kanskje likevel for sine mange roller i norske filmer, for eksempel Tante Pose og Den forsvundne pølsemaker.
Hør: Norske skuespillere: Joachim Holst-Jensen 70 år

Leif Juster (1910-1995)
Han er over 190 cm på strømpelesten, og har et humør og ytre som de fleste har latt seg sjarmere av i mange tiår. Han var både en sanger, komiker, skuespiller og teatersjef. I 1987 pratet han med programleder Trond Lie.
Hør: Norske skuespillere: Leif Juster

Henki Kolstad (1915-2008) og Lasse Kolstad (1922-)
Brødrene Kolstad har i mange år gledet publikum på scenen og på fjernsyn. I 1992 var de på besøk i studio hos Magne Finslo og pratet om oppveksten og skuespillerlivet.
Hør: Norske skuespillere: Henki og Lasse Kolstad

Arne Thomas Olsen (1909-2000)
Som skuespiller var Arne Thomas Olsen en allsidig karakterkunstner, både i komedie og moderne dramatikk. Det var et tilfeldig møte med forfatter og skuespiller Claes Gill som førte Olsen til scenen under okkupasjonstiden. I 1989 fortalte han i ”Middagsstunden” om da nazistene grunnla egen teaterskole.
Hør: Norske skuespillere: Arne Thomas Olsen

Thorleif Reiss (1898-1988)
Reiss hadde et langt liv på teaterscenen og i 1972 lagde han en serie for radioen som handlet om "et liv på teateret".
Hør: Norske skuespillere: Thorleif Reiss

Aud Schønemann (1922-2006)

Hun har i en årrekke underholdt og sjarmert det norske folk. Mange har satt pris på hennes skuespillerpresentasjoner, og hun har mottatt en rekke priser for sitt arbeid. I 1979 var hun på besøk i programmet ”På direkten”.
Hør: Norske skuespillere: Aud Schønemann

Espen Skjønberg (1924-) og Toralv Maurstad (1926-)
To skuespillere som de fleste i Norge kjenner til. De er begge kjent fra film, fjernsyn og teaterscenen. I 1976 var de i samtale med Eilif Straume i ”Teatermagasinet”.
Hør: Norske skuespillere: Espen Skjønberg og Toralv Maurstad

Harald Stormoen (1872-1937)
Han var en av sin generasjons ledende skuespillere og en bærende kraft ved Nationaltheatret i en årrekke.
Hør: Norske skuespillere: Harald Stormoen

Liv Ullmann (1938-)
Ullmann har som skuespiller, forfatter og regissør hatt stor suksess både i Norge og i utlandet.
Hør: Norske skuespillere: Liv Ullmann

Innspillingen av "Salem" i København.
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX