Hopp til innhold

Antikkens olympiske leker

En historisk reise til Olympia for nesten 3000 år siden, guidet av Johan Henrik Schreiner og Ingrid Sahlin-Sveberg.

Ruiner av treningsanlegget ved Olympia

Vi starter vårt august-tema om de Olympiske leker for omlag 3000 år siden. Ingrid Sahlin-Sveberg geleider oss tilbake til antikkens olympiske leker, i samtale med professor Johan Henrik Schreiner .

Opprinnelsen til de olympiske leker er spunnet inn i sagn og myter. Mange av motivene fra sagnene er gått inn i den felles europeiske kulturarv, hvor de dukker opp som faste begreper og talemåter, eller blir tatt opp i diktning og kunst.

Bli med på en historisk reise til Olympia for nesten 3000 år siden der idretten ble dyrket og utkjempet fra gymasion til stadion, for ære og berømmelse.

Lytt til programmet her: Antikkens Olympiske leker

Lekene i Olympia i Hellas ble avholdt én gang hvert fjerde år. Først varte leken bare en dag, men i storhetstiden ble den til fem konkurransedager engang mellom 6. og 19. august, som regel i stekende hete og sol.

De olympiske lekene var en nasjonal samling av hele Hellas til fest hvor frie og ustraffede greske menn over 17 år kunne delta. Fremmede folk og slaver fikk ikke delta, men de fikk være tilskuere. Kvinner var utelukket både som deltakere og som tilskuere.

Vi får høre en rekonstruksjon av gresk antikk musikk fra papyrus som befinner seg på Universitetsbibliotekets papyrus – samling i Oslo, spilt av Atrium Musicae de Madrid.
Ellers i programmet hører vi blant annet utdrag fra Første Olympiske Ode av Pindar, fra ”Staten” av Platon og fra 23. sang i ”Iliaden” av Homér. Opplesningene er ved Thomas Alkärr og Ugo Fermariello.

Les mer om antikkens olympiske leker:

Norges Olympiske Museum på Lillehammer
Antikkens Olympiske leker på Wikipedia
Antikkens olympiske leker
Ancient Olympics Guide

Mer OL fra NRK Gull:

Les: Norske OL-gull på to hjul

Lytt: Spyd - Egil Danielsen vinner OL-gull i Melbourne 1956

Lytt: Roing - Olympiske sommerleker Montreal 1976: norsk gull

Lytt: Norske OL-gull i sykkel 1972 og 2004

Lytt: Friidrett: 800 m menn - OL Melbourne 1956

Lytt: Friidrett: 800 m menn - OL Atlanta 1996

Lytt: Roing - OL München 1972

Lytt: Roing - OL Seoul 1988