Hopp til innhold

Mälsåker Slott

Det var på Mälsåker Slott i Sverige Astrid Lindgren fikk sine idéer til Mesterdetektiven Calle Blomkvist, mens Jon Leirfall var godseier og stråmann for Londonregjeringen...

Mälsåker Slott er pent oppusset utvendig, men mye gjenstår på innsiden.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Kjøpt i hemmelighet av den norske Londonregjeringen under Annen Verdenskrig, med Jon Leirfall som ”godseier” og stråmann, ble Mälsåker Slott noen mil utenfor Stockholm base for tusenvis av norske motstandsfolk. Her fikk de våpentrening og utstyr og her ble de etter hvert utdannet til såkalte politisoldater, en ”hemmelig armé” som ble satt inn som støtte for de sovjetiske styrkene da Finnmark ble frigjort i 1945.

Den glemte arméen

Forfatter Anders Johansson foran en svensk propagandaplakat.

Anders Johansson foran en svensk propagandaplakat.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Den svenske journalisten og forfatteren Anders Johansson forteller om den store utstillingen om det norsk-svenske motstandsarbeidet under Andre verdenskrig, ”Den glemte arméen”. Mälsåker har blitt et samlingssted for norske krigsveteraner, og i programmet forteller veteranen Hans Petter Styren om sitt samarbeid med Max Manus. Styren var ”vaktmann” da Arbeidstjenestens arkiv i Kirkegaten 90 ble sprengt i Oslo i 1944. Det ble skuddveksling, Max Manus greide å flykte, mens Styren så vidt kom seg unna med tre skudd i kroppen.

Stråmenn

Hans Peter Styren var med i Oslogjengen og hadde blant annet Mälsåker som base da han etter hvert bl

Hans Peter Styren var med i Oslogjengen og hadde blant annet Mälsåker som base da han etter hvert ble utdannet som kommandosoldat.

Foto: Anders Johansson / NRK

Det var nettopp til Mälsåker Slott han ble sendt for å bli ”reparert”, som han selv sier. Styren forteller om flere oppdrag, trening av norske Milorgoffiserer i Norge og de tankene han gjør seg i dag. – Det er ikke alle som greier å bruke sine våpen selv i vanskelige situasjoner. Det er tøft, sier Styren, som etter krigen bosatte seg i Sverige. I Museum kan du også høre om Jon Leirfalls rolle som stråmann for Londonregjeringen, og hvordan han traff den svenske bondepolitikeren Gunnar Eriksson, Astrid Lindgrens bror, på Mälsåker.

Astrid Lindgren

Autentiske pakker med ”svenskepakker”. Fra utstiklingen ”Norgeshjälpen” på Mälsåker.

Autentiske pakker med ”svenskepakker”. Fra utstiklingen ”Norgeshjälpen” på Mälsåker.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Også den senere så berømte Lindgren arbeidet i hemmelig tjeneste på Mälsåker, og det var her hun fikk sine idéer til bøkene om mesterdetektiven Calle Blomquist. Anders Johansson forteller også litt om den norske motstandskvinnen Henriette Bie Lorentzen, som arbeidet sammen med sitt søskenbarn, forlagsmannen Henrik Groth med å distribuere illegale aviser. Lorentzen ble sendt til Ravensbrück, men ble reddet av De hvite bussene. Programmet ble sendt første gang i 2008.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 22/9 kl. 16.03, søndag 23/9 kl. 08.03 og torsdag 27/9 kl. 19.03. Programleder er Øyvind Arntsen.