Hopp til innhold

Lulu: Sex, vold, død

Operaens ultimate femme fatale, Alban Bergs Lulu, kontrollerer operakvelden i NRK P2 - som hun kontrollerer mannfolkene ved Chicago-operaens oppsetning i regi av den norske operasjefen Paul Curran.

Alban Berg: Lulu
Foto: Dan Rest, presse

Stykket bygger på to tragedier av den tyske ekspresjonisten Frank Wedekind; "Jordånden" og "Pandoras eske". Alban Berg etterlot seg to ferdige akter i 1935, tredje akt ble sydd sammen i 1979. Alt dreier seg om det vakre hunndyret Lulu - den følelseskalde kvinnen som både menn og kvinner begjærer. Sex og død følger Lulu som til slutt selv blir innhentet av Jack the Ripper.

Alban Berg: Lulu
Foto: Dan Rest

Mange navn er brukt på Lulu, ”man-eater”, femme fatale og dyrisk forføreske. Sikkert er det at hun er vakker, erotisk og dødelig farlig. Kanskje den farligste av alle operaens kvinneskikkelser.

En kvinne tilsynelatende uten moral og samvittighet, men med en umettelig apetitt på begjæret og på det å bli begjært. Lulu er Carmens amoralske søster og Salomes iskalde kusine. Felles for dem alle er at seksualiteten spiller en avgjørende rolle for skjebnen til nær sagt alle rundt dem - og dem selv: DØD.

Alban Berg: Lulu
Foto: Dan Rest, presse

Regissøren for Chicago-oppsetningen, Paul Curran, som jo også er operasjef ved Den norske Opera, sier i et intervju at han ser på Lulu som en grenseløs, og på mange måter, misunnelsesverdig person. Hun lever ut alle sine drifter uten forbehold og kontroll. Dette er på den ene siden svært fascinerende og rent ut sagt tiltalende, mener Curran - for innerst inne drømmer de fleste om å slippe alle hemninger og virkeliggjøre de villeste drømmer. I sin berømte "Lulus Lied" i 2. akt, synger Lulu "Hvis menneskene dreper seg på grunn av meg, blir ikke min verdi mindre av den grunn". Likevel, sier Curran, Lulu er en umulighet i den virkelige verden. Det er logisk at hun må dø. I Chicago-oppsetning fra 2008 som P2 sender opptak fra, er det den smellvakre Marlis Petersen som synger Lulu:

Marlis Peterson
Foto: Larry Lapidus

Lulu har ingen samvittighet og slett ingen empati med andre mennesker. Begrepet psykopat ligger farlig nær en karakteristikk å bruke på Lulu. Den svenske sopranen Kerstin Avemo, som sang rollen i Göteborgsoperaen i 2002, sa til NRK P2 at hun fant Lulu "forskräckelig, en utäckt mäniska". Så kan man si at Lulu får som fortjent. I siste bilde blir hun innhentet av skjebnen og drept av én - om mulig verre psykopat enn henne selv - nemlig seriemorderen Jack the Ripper. Det hører med til historien av den eneste person virkelig har elsket Lulu betingelsesløst og lojalt gjennom hele operaen, den lesbiske kvinnen grevinne Geschwitz, også blir drept. Hennes siste ord er: "Lulu, min engel. Nå blir jeg nær deg for alltid". Orkestrets bitre akkorder er imidlertid på "vår side", den dennesidige. Dette er en menneskelig tragedie fra den tidlige freudianske samtid i Wien rundt 1900.

Lørdag 14. juni kl 1930-2200 1. og 2. akt i NRK P2.

3. akt følger i Klassisk kl 2200-2300.

Alban Berg: Lulu