Kvannedrikk
5 dl yoghurt. 2 dl farris, 1 kvanneblad, 1 blad spansk kjørvel (eller anis), 1 stilk peppermynte, 1 ts honning eller granskuddsirup. Kjøres i blender og serveres iskald.
Kvannesnitter
1 håndfull friske kvanneblad
1 håndfull friske mynteblad
1 håndfull lindeblomster, evt finhakkede purunge lindeblad
2-3 ss seterrømme eller kesam
2 skiver grovbrød

Kvann og lind steller matdamene i Naturens verden i stand denne søndagen. (Foto: Inger-Lise Østmoe)
Hakk urtene og bland dem. Rist brødskivene og smør dem med rømme/kesam
Dryss et tykt lag med urteblanding på skivene. Legges sammen som sandwich og snittes i mindre stykker.

Kvann i blomst - putt den i munnen! (Foto: Inger-Lise Østmoe)
Kandisert kvann
500 g kvannestilker
5 dl vann
3 dl sukker
Skyll og skrell kvannestilker som kuttes i lengder på 6-8 cm. Legg dem i en kjele med akkurat nok vann til at det dekker, kok stilkene nesten myke. Sil av vannet. Legg stilkene i en lav skål/fat, strø over sukker og la trekke i 1-2 døgn.
Ha deretter skålens innhold i en gryte med 5 dl vann og kok opp under omrøring. La det koke forsiktig videre til stilkene virker gjennomskinnelige. Sil av laken (kvannesirup), som tas vare på, og sett stilkene til avkjøling.
Dekk stilkene med sukker, legg til tørk på rist. Oppbevares i lufttett emballasje. Laken kan senere brukes som sirup på iskrem og dessert.
(Eller som basis for likør!)
God natt-te
1 neve ferske lindeblomster (1 ss tørkede) overhelles 4 dl kokende vann og trekker 10 minutter. Kan søtes, men er deilig som den er!
Program 3 - søndag 3. juli 2005