Leif Juster i egne ord

Leif Juster var en av norsk teater- og filmhistories fremste og mest folkekjære kunstnere innen revy, film og teater i mer enn 60 år, og hadde uavbrutt appell til massene.

Leif Juster i spillefilmen "Bussen" fra 1961.
Foto: SCANPIX/ARKIV. / Scanpix

I denne utgaven av NRK Gull møter du Leif Juster i samtale med Mentz Schulerud, fra programmet "I rampelyset" som ble sendt 24. mars 1970. (Opptakene ble gjort to dager før Juster fylte 60 år.) Du kan også nyte glansnumre som "Swingdilla", "Sophia Loren", og monologen "Mot normalt", hentet fra TV-programmet "Artistportrettet" fra 1963.

Skuespiller Leif Juster

Skuespiller Leif Juster.

Foto: NTB-arkivfoto / Scanpix

14. februar i år er det 100 år siden en av våre aller største scenepesonligheter ble født. Styret i Leif Justers Revyfond planlegger en storstilt feiring av revykongens 100-årsjubileum 14. februar i år.

Leif Juster levde et langt og suksessrikt kunstnerliv, og kjempet hardt for at revy og komedier skulle betraktes på lik linje med annen scenekunst. Han ble da også æresmedlem i Skuespillerforbundet og Revyforfatterforeningen og fikk Leonardstatuetten 1969, æres-Amanda 1981 og Skuespillerforbundets æresnål i gull. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull 1957, Oslo bys kulturpris 1968 og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1980.

1957: Leif Juster i filmen «Fjolls til fjells».

Leif Juster i filmen «Fjolls til fjells». 1957

Foto: Aktuell / SCANPIX

Aller mest populær ble Justers frustrerte portier Poppe på Feholmen Sommerhotell i crazykomedien "Bare jatt me'n", spilt 850 ganger 1950–56 og filmatisert 1957 som "Fjols til fjells". Dette ble innledningen til glanstiden som filmstjerne, og Juster var så populær at filmene ble konstruert rundt ham.

Leif Juster var med å prege kommersielle suksesser som "Bustenskjold" (1958), innflytter Skarpjordet i Aukrusts "Freske Fraspark" (1963) og en av Skraphandlerne (1975), mens han i Arne Skouens "Bussen" (1961) og "Musikanter" (1967) viste større og kanskje uventede dybder som skuespiller.

Leif Juster sminker seg i garderoben på Edderkoppen teater.

Leif Juster sminker seg i garderoben på Edderkoppen teater.

Foto: NTB / Scanpix / Scanpix

Som den første scenekunstner i etterkrigstiden ble han bisatt fra Oslo domkirke på statens bekostning med kranser fra regjering og kongefamilie og tale av kulturministeren.

NRK Gull gir deg kulturskatter fra NRKs innholdsrike arkiv. 24 timer i døgnet på digitalradio, og hver søndag kl. 07.03 i P2.

Programmet er ved Knut Reidar Hoff Andresen.

NRK Gull

podkast NRK Gull

Hør NRK P2 direkte her