NRK Meny
Normal

Optimaliserings- syndromet

Ved et punkt kan ting rett og slett ikke bli bedre.

Usain Bolt vinner 100 m sprint menn i OL
Foto: GARY HERSHORN / SCANPIX

Citius, altius, fortius sa den franske presten Henri Didon til sin berømte venn baron Pierre de Coubertin. Dermed hadde den franske aristokraten og pedagogen et godt slagord for sin nye ide:

En idrettsbegivenhet av olympiske dimensjoner til fremme av menneskets oppdragelse og harmoni i samfunnet.

Bedre og bedre dag for dag?

De første lekene ble avholdt i Athen i 1896 og planen var at en samling hvert fjerde år kunne bidra til fred og fordragelighet blant folkeslagene.

Forestillingen som mottoet bar med seg, nemlig den om en stadig forbedring av menneskers potensiale og kraft, kan minne om selve den moderne ide. I vår tid er i alle fall optimaliseringen et mål på de fleste livsarenaer.

Næringslivsledere og politikere kan i blant fornøyd stå frem og bekrefte at ting går bra - men at de dog kan bli så meget bedre. Men kan de det?

Citius, altius, fortius bærer de olympiske idealer i latinsk drakt, og er ukens sitat i Latinskolen.

Hva det betyr?

Citius har faktisk sitt opphav i gresk og handler om bevegelse, det cinematografiske, altius finner vi i høyden og fortius har fått egen bokstav når musikken skal spilles ekstra sterkt.

Det får være nok hinting - korrekt og fyllestgjørende utdyping av både latin og optimalisering får man på Latinskolen, NRK P2, lørdag klokken 1703 og tirsdag klokken 1303.

Ukens hjemmelekse:

Det finnes en rekke utmerkede valgspråk og mottoer på Latin. Vi trenger et til Latinskolen også. Kan våre elever hjelpe?

Send et forslag til latinskolen@nrk.no - så kan dere vinne skoleuniform.

Mer fra Latinskolen

Latinskolen i nettradio