L´Orfeo fra La Scala i Milano

Claudio Monteverdi (1567 – 1643) og Alessandro Striggio kalte ”L´Orfeo” – en musikalsk fabel – ”favola in musica” og handlingen er basert på den gamle greske myten om Orfeo som forsøker å redde sin døde elskede Euridice fra Hades – dødsriket.

Monterdis opera "L´Orfeo" fra La Scala i Milano

Rinaldo Alessandrini dirigerer 'L´Orfeo' fra La Scala.

Foto: La Scala

I Prologen forteller La Musica om sangeren Orfeo og musikkens forunderlige makt.

Orfeo og Euridice feirer bryllup. Senere går de hver for seg for å be om gudenes velsignelse. Orfeo tenker tilbake på tiden før bryllupet, og sammen med en gruppe gjetere filosoferer han over kjærlighetens gleder og sorger.

Et sendebud bringer en forferdelig nyhet: Euridice har mistet livet etter at hun ble bitt av en orm. Fulgt av Speranza (Håpet) begir Orfeo seg i vei til dødsriket for å forsøke å hente sin elskede tilbake til livet.

Orfeo synger så vakkert at fergemannen Caronte sovner. Orfeo seiler deretter alene over floden Styx til dødsriket. Her bønnfaller han Pluto og Proserpina om å gi ham Euridice tilbake. Plutone lover å innfri ønsket på en betingelse – at Orfeo ikke vender seg om for å se på sin Euridice før de er tilbake på jorden. Men furiene truer Euridice og Orfeo snur seg for å hjelpe henne, men da mister han henne for alltid.

Orfeo er fylt av sorg etter å ha mistet sin elskede. Til slutt forbarmer faren, guden Apollo, seg over sin sønn. Han tar ham med opp i sitt rike hvor han for alltid kan dyrke bildet av sin elskede Euridice.

La Musica. Roberta Invernizzi, sopran
Orfeo: Georg Nigl, tenor
Euridice: Roberta Invernizzi, sopran
Silvia, Budbringeren: Sara Mingardo, sopran
Speranza, Håpet: Sara Mingardo, sopran
Caronte: Luigi De Donato, bass
Proserpina: Raffaella Milanesi, sopran
Plutone: Giovanni B. Parodi, bass
Apollo: Furio Zanasi, tenor
Echo: Roberta Invernizzi, sopran

Kor og orkester fra La Scala
Dirigent: Rinaldo Alessandrini
Opptak fra La Scala i Milano 19. september 2009.