Kvinnelige skihoppere

Hvem var den første kvinnelige skihopper, og når hoppet første kvinne i Holmenkollen ? I Museum kan du høre om hvordan Annette Sagen er del av en 150 år lang historie...

Johanne Kolstad i svevet
Foto: Digitalt Fortalt

Tidlig tøff

- Vi må til det blåfrosne Trysil vinteren 1863 for å finne den første, kvinnelige skihopper, sier museumsdirektør Karin Berg. Hun har skrevet boken ”Hopp, jenter hopp” og forteller i Museum om en lang rekke med modige kvinner som i likhet med Anette Sagen har kjempet mot hoppsportens mannsbastion.

Museumsdirektør Karin Berg og veteran Kurt Valner, (90), i Kollenstua.

Museumsdirektør Karin Berg og veteran Kurt Valner, (90), i Kollenstua.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Johanne Kolstad

Johanne Kolstad

Johanne Kolstad.

Foto: Digitalt Fortalt

På 1930--tallet var det Hilda Braskerud og Johanne Kolstad som satte kvinnelig skihopping på kartet. Kolstad turnerte flere ganger fra kyst til kyst i USA og hoppet i showrenn blant annet i Madison Square Garden i New York. I Museum kan du også høre Johanne Kolstad fortelle, i et arkivopptak fra Dagsrevyen i 1982.
Mer om Johanne Kolstad, vår første skidronning.

Anita Wold var den første kvinne som hoppet i Holmenkollen. Det skjedde i 1974, og i et arkivopptak fra Nitimen i 1975, forteller hun blant annet om sitt hopp på 97 meter i Sapporo.

London 1939: Johanne Kolstad (t.v.), Kitty Kolstad, Peik Jarlum og fru Knudsen.

London 1939: Johanne Kolstad (t.v.), Kitty Kolstad, Peik Jarlum og fru Knudsen.

Foto: Privat, Knut Aastad Bråten

Kollenetusiast og tidligere frivillig i arrangementskomiteen, 90 år gamle Kurt Valner dukker også opp. – De første ”uniformene” vi hadde var en lilla caps, sier Valner, som også forteller om bytte av brukte Levisbukser mot Vodka med de sovjetiske lederne på 1950-tallet.

Historie levendegjort i Museum, NRK P2, lørdag 13/3 kl. 16.03 og søndag 14/3 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte