Hopp til innhold

Kunst vs. penger

 I niende del av serien "Grammofonplatens århundre", settes det søkelys på penger og maktkamp i musikkbransjen.

Ed Sullivan og The Beatles øver før The Beatles første opptreden i USA.
Foto: AP

I niende del av serien "Grammofonplatens århundre", setter vår faste ledsager, Jon-Anders Helseth, søkelys på penger og maktkamp i musikkbransjen. Artistene kjemper med plateselskapene om penger og rettigheter i en god blanding av kunst, økonomi, og jus. Plateselskapene har smarte forretningsfolk med klare salgsstrategier. De leter etter artister som kan lage musikk som selger godt, og finner de en slik, skal kontrakten helst være lang, noe som ikke nødvendigvis er en fordel for artisten. Musikken som gis ut, trenger ikke engang vær god, i følge musikkhistoriker Bill Ivy.
For uetablerte artister kan det derimot være en tøff prosess å skaffe seg platekontrakt. Noen artister taper i maktkampen med plateselskapet, men mange kan selv være harde forretningspartnere, eller overlate kamparenaen til dyktige advokater. I programmet får vi høre om Nat King Cole og Beatles som eksempler på det siste. Mellom alle fakta og vurderinger, får du også mye god musikk.
Programmet ble første gang sendt i NRK i 1975, og er en norsk bearbeidelse av en dansk produksjon.

NRK Gull sender den første gang mandag 23.04. kl. 12.00, deretter i første reprise torsdag 26.04. kl. 21.00.

 

Mormonkirken

Vi forsetter vår serie om trossamfunn på Sørlandet, og denne gangen besøker NRK's Johan Christian Sandvand en mormonermenighet.
Mormonerne, eller Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, ble opprettet av Joseph Smith i New York i 1830. I 1847 ble Salt Lake City i Utah hovedsenter for kirken. Mormonkirken bygger på åpenbaringer som grunnleggeren Joseph Smith fikk som 14-åring. Han hevdet å ha fått besøk av Gud og Jesus som fortalte ham at han ikke skulle slutte seg til noen av datidens kirkesamfunn, men gav ham i oppdrag å opprette en ny kirke. Noen år seinere fikk Smith besøk av en engel som fortalte ham om noen oldtidsopptegnelser, og sentralt i disse dokumentene var en beretning om at Jesus organiserte en kirke for folkegrupper som skal ha utvandret fra Midtøsten til Amerika. Joseph Smith fikk tak i opptegnelsene og oversatte dem til engelsk. Produktet av dette kom ut i 1829 som Mormons Bok, og er en av fire hellige bøker i Mormonkirken.

Mormonkirken er et internasjonalt kirkesamfunn og har over 10 millioner medlemmer. I Norge er det rundt 4000 mormonere, og de driver utstrakt misjonsvirksomhet. Det er vanlig blant kirkesamfunnets unge å gi to år av sitt liv for å være misjonærer på heltid, og de betaler selv alle kostnader i denne perioden. Kirken er organisert i enheter som omfatter verden, staver (eller distrikter; tilsvarer bispedømmer) og menigheter eller grener (mindre menigheter kalles det siste). Menighetslederen kalles biskop eller grenspresident.
Nå har du sjansen til å høre fire ledere for en sørlandsk mormonmenighet fortelle om sin tro. Programmet ble første gang sendt i 1978.

Programmet sendes første gang i Livssyn 23.04. kl. 06.00, deretter første reprise 26.04. kl. 15.00.