Hopp til innhold

Kronprinsesse Märtha i Amerika – del 1

Bli med til New York i det første av to programmer om kronprinsesse Märthas opphold i USA under Andre Verdenskrig.

Rovaniemi, Finland, august 1940; Kronprinsesse Märtha og barna i Rovaniemi like før avreisen til USA
Foto: NTB

Fra Waldorf Astoria til Pooks Hill

Waldorf Astoria i New York var første stopp på flukten til Amerika. Kongebiograf Tor Bomann-Larsen.

Waldorf Astoria i New York var første stopp på flukten til Amerika. Kongebiograf Tor Bomann-Larsen på research.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Tidlig om morgenen den 28.august 1940 kommer et lite følge inn i lobbyen på Waldorf Astoria i New York. Det er kronprinsesse Märtha, de to prinsessene Ragnhild (10) , Astrid ( 8) og lille prins Harald på tre år, sammen med adjutanter og hoffdamer. Til sammen 11 personer er det i det kongelige følge som har kommet over på en amerikansk båt fra Petsamo som flyktninger fra det besatte Norge. Etter å ha plassert barna i en tårnsuite i 31.etasje får Märtha telefonisk kontakt med kronprins Olav i London. Dette er første gang de snakker sammen etter 9.april. Så bærer det løs med pressekonferanse for et fulltallig, internasjonalt pressekorps og gallamiddag i hotellets store ballsal om kvelden.

Travel tid

På sporet av en glemt adresse i den norske kongehistorien.

På sporet av en glemt adresse i den norske kongehistorien.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

- Dette blir starten på fem travle år for kronprinsessen, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen. I Museum tar han deg med til mange av de adressene som blir tilholdssted for kronprinsfamilien under krigen. Vi besøker steder som Pooks Hill utenfor Washington og president Franklin D. Roosevelts personlige eiendom Springwood i den lille byen Hyde Park noen mil oppover Hudsondalen fra New York. –Kronprinsessen fikk et uvanlig nært og personlig godt forhold til president Roosevelt. I grunnen hele kronprinsfamilien og også de andre i følget fra Norge ble inkludert i presidentens innerste krets, sier Bomann-Larsen, som i bind seks i kongebiografien forteller denne historien.

Personlig plan

Kronprinsfamiliens hjem utenfor Washington, på Pooks hill. Fotografert 1969, like før det ble revet.

Kronprinsfamiliens hjem utenfor Washington, på Pooks hill. Fotografert 1969, like før det ble revet.

Foto: Maryland Historical Society

-Hver eneste sommer, og også ved andre anledninger, reiser hele følget hjem til Roosevelt i Hyde Park, hvor de tilbringer mange uker om gangen. Her er stilen uformell og avslappet, det er tydelig at de trives i hverandres selskap, noe de gjorde alt fra første gang de traff hverandre på kronprinsparets store reise i USA i 1939, sier Bomann-Larsen.Det faste tilholdsstedet blir en stor villa i et skogsområde på flere hundre mål like utenfor Washington, på høydedragene i Bethesda i Maryland. Stedet het Pooks Hill og ble først leid, så kjøpt av Londonregjeringen.

Gjester på høyt nivå

Kronprinsesse Märtha i bronse foran Den norske ambassaden i Washington.

Kronprinsesse Märtha i bronse foran Den norske ambassaden i Washington.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Märtha hadde undersøkt litt på forhånd, men faktum er at presidenten selv kjørte bil rundt i området med Märtha for å lete etter et passende sted, sier Bomann-Larsen. Det var Secret Sercvice som hadde ansvaret for sikkerheten til kronprinsfamilien og dessuten skulle jo også presidenten selv komme til å bli en hyppig gjest på Pooks Hill. Kanskje så ofte som ettermiddagsbesøk, te, kreps og drinker en gang i uken, sier Bomann-Larsen.

I program to forteller Tor Bomann-Larsen om oppholdet i Det Hvite Hus og FDRs berømte tale ”Look to Norway”. Du kan også høre sjeldne arkivopptak med utdrag fra kronprinsesse Märthas radiotaler . Så følg med...

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 27/4 kl. 16.03 og søndag 28/4 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.