Kringlebotns gyldne romanser

Første gang Solveig Kringlebotn sang romanser av Kjerulf og Grieg var hun 12 år. Nå gir hun dem ut på CD.

Solveig Kringlebotn
Foto: Presse

Solveig Kringlebotns nye CD Romanser

Slik ser den ut, Solveig Kringlebotns nye CD

Foto: Platecover

På den nye CDen "Romanser - Sanger fra norsk musikks gyldne æra" har Solveig Kringlebotn og pianist Gunilla Süssmann hentet fram de klassiske norske sangene til komponistene Halfdan Kierulf, Agathe Backer Grøndahl og Edvard Grieg.

- Dette er sanger fra den norske gullalderen både når det gjelder tekstene og musikk. Dette var tiden for Ibsen og Bjørnson, blant annet, og en del av kulturarven som er viktig å vise frem for nye generasjoner, mener Kringlebotn.

HØR: Kringlebotn om romanseplate i Musikkredaksjonen

Personlig minnebok

Rent personlig for Kringlebotn har arbeidet med sangene vært som å bla bakover i minneboka. Sitt aller første møte med dem hadde hun i 12-årsalderen, hos sangpedagogen Randi Helseth.

- Jeg bådde på Ås, og var så heldig at Norges beste romansesanger Randi Helseth også bodde der. Jeg begynte å ta timer hos henne, og hun introduserte meg raskt for disse sangene. De ble mitt møte med den klassiske musikken, minnes verdenssopranen.

- Det var veldig viktig å forstå tekstene, jeg måtte lære dem utenat og lage min egen forståelse og tolkning av hva diktene handlet om. Så kom musikken etter det. Og sangene hadde jo ofte temaer som et ungt menneske kan forså, og var heller ikke så veldig vanskelige å synge, så de var et godt sted å begynne.

Samler farger

Hva er forskjellen når du nå synger dem igjen så mange år etterpå?

- Jeg har fått mange flere verktøy i bagasjen. Jeg samler farger hele livet, og utvider paletten av uttrykk i stemmen min. Nå er jeg selv en voksen kvinne med egne barn, og får et annet forhold til tekster som vuggeviser og slikt. Også har jeg et visst vemod i gjensynet med sangene, det var sånn alt begynte for meg og det var i dette jeg lærte å synge.

SE også: VIDEO: Solveig Kringlebotn og Elizabeth Nordberg-Schultz