Den morderiske legen

En av historiens mest beryktede drapsmenn ble hengt i London for 101 år siden. Hør Richard Herrmanns klassiske radiofortelling om Dr. Crippen.

Dr. H. H. Crippen

23. november 1910 ble Dr. Crippen henrettet i Pentonville fengsel i London.

Den groteske historien om Dr. Crippen begynner 11. juli 1910, da en politimann fra Scotland Yard oppsøker den amerikanske legen og tannlegen i hans hjem i London. Anledningen var undersøkelser i forbindelse med at Crippens kone, sangerinnen Cora Turner, hadde forsvunnet i januar samme år.

Les: Her kan du høre flere av Richard Herrmanns fantastiske radiofortellinger: Richard Herrmanns skattkammer

Mistenksomme venner

Crippen hadde tidligere fortalt at hun hadde reist hjem til USA, og at hun senere døde der av sykdom. Flere av Coras venner blir imidlertidig mistenksomme da de ikke klarer å få noen forklaring på hvor hun var gravlagt, eller andre omstendigheter rundt det påståtte dødsfallet.

Cora Turner

Dr. Crippins kone, Cora Turner, ble senere funnet partert og murt inn i kjellergulvet i deres hus i London.

Endrer forklaring

Når Crippen blir konfrontert med dette av politimannen, innrømmer han motvillig at historien er oppspinn. Han kan nå fortelle at konen hadde forlatt han for en annen mann, og at de bodde sammen på et ukjent sted i USA. Det blir foretatt en husundersøkelse, og alt ser tilsynelatende ut til å være i orden.

Forhold til sekretæren

Noen dager senere returnerer imidlertidig politimannen for å sjekke noen rutinemessige detaljer. Da kommer han til tomt hus. Hushjelpen kan informere den etter hvert mistenksomme politimannen om at doktoren for kort tid siden hadde lagt ut på en reise, og at det samme var tilfelle med hans unge sekretær Ethel Le Neve.

Lik i kjelleren

Etter en ny husundersøkelse gjør politiet en grusom oppdagelse. I kjelleren, støpt inn i gulvet, finner de levningene av et menneske. Kroppen er partert, og mangler hode, armer og ben. Et operasjonssår peker mot Crippens savnede kone, og kort tid etter blir han etterlyst over hele landet.

Dramatisk vending

To uker går, uten spor av rømlingene. Så en kveld får plutselig en av etterforskerene, overinspektør Walter Dew, et telegram som dramatisk endrer utviklingen i saken.

På vei til Canada

Telegrammet er fra kaptein Henry George Kendall på passasjerskipet SS Montrose, som er på vei fra Antwerpen til Quebec. Ombord på skipet har kapteinen festet seg ved to av passasjerene, en far og sønn, som går hånd i hånd og som ligner veldig de etterlyste rømlingene.

Dr. Crippen føres i land fra SS Montrose.

Dr. Crippen føres i land fra passasjerbåten SS Montrose.

Les: Scotland Yards egen side om Dr. Crippen

Arresteres på båten

Helt sikker er han ikke, men siden båten har tatt i bruk den trådløse radiotelegrafen, velger han å informere politiet i London om sine observasjoner. Overinspektør Dew kaster seg på en raskere båt, og forkledd som los entrer han Montrose og anholder paret før skipet legger til kai i Canada.

Henges

Under streng bevoktning sendes Dr. Crippen og Le Neve tilbake til London. Etter fem dagers rettssak bruker juryen bare 27 minutter på å finne Dr. Crippen skyldig i drapet på sin kone. Hans unge elskerinne, Ethel Le Neve, blir frikjent. 23. november får Crippen repet rundt halsen, og ender han sitt liv i galgen i Pentonville fengsel.