NRK Meny
Normal

Krigen om Norge i 1813, del2

Museum gir deg del to i reportasjeserien fra Schleswig-Holstein og ”slaget om Norge” i 1813. Denne gang om slaget ved Sehested og felttogets storpolitikk.

Tre kanonkuler som ble skutt av danskene mot Karl Johans husarer ved Bornhøved den 7.desember 1813.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Storpolitikk

Fredrik av Hessen er mest kjent i Norge som stattholder på Bygdøy, og mannen som ble avløst av Christian Frederik i 1813. I virkeligheten spiller han en enda større rolle i storpolitikken rundt sammenbruddet av Danmark-Norge, da han høsten 1813 ble øverstkommanderende for en styrke på 15 000 danske elitesoldater.

Svenskene til krig på Fredriksten

Store sletter, store slag

Foto: Øystein Okkenhaug / NRK

Denne hæren skulle forsøke å stanse den framrykkende Karl Johan, som var på vei nordover etter å ha slått Napoleon ved Leipzig. Over de store, åpne slettene i Schleswig-Holstein ble Hessens soldater skjøvet bakover, og til slutt hadde Hessen bare én mulighet. Han måtte komme seg i sikkerhet i den store festningsbyen Rendsburg.

Seier

Det første slaget sto ved Bornhøvd, og der greide danskene så vidt å komme seg unna de svenske husarene og Karl Johans ryttere. Noen mil fra Kiel hadde Karl Johans mektige nordarmé laget et bakhold for Hessen og hans soldater, og ved byen Sehested ble danskene presset inn i en knipetangsmanøver.

Elven Eider slynger seg gjennom vinterlandskapet i Holstein

Elven Eider slynger seg gjennom vinterlandskapet i Holstein.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Flankert av elven Eider og en stor innsjø, samlet Hessen alle sine styrker og gjorde et siste forsøk på å sprenge gjennom svenskenes linjer. Denne manøveren lyktes, og i dag står det et gedigent minnesmerke i den lille, tyske middelalderbyen for å markere seieren ved Sehested.

Strategi

Dansk seier ved Sehested i gull og faner.

Dansk seier ved Sehested i gull og faner.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum denne gang forteller historiker Trond Svandal om strategi og storpolitikk rundt felttoget i Holstein. For på tross av dansk seier ved Sehested kunne Karl Johan tvinge danskene til å avstå Norge under forhandlingene i Kiel. Der fikk også Karl Johan med et punkt om at den danske hæren fra nå av skulle kjempe mot Napoleon. Slik gikk det til at Hessen og hans soldater marsjerte til Frankrike, mens Karl Johan tok med seg sin hær til Norge for å avslutte 1814-opprøret.

Spennende historie får du i Museum, NRK P2, lørdag 13/2 kl. 16.03 og søndag 14/2 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio

Hør NRK P2 direkte