Komponisten Mauricio Kagel er død

Mauricio Kagels absurde musikk røsket opp i Europas seriøse kunstmiljø på 50-tallet. Torsdag døde den tysk-argentinske komponisten.

Mauricio Kagel
Foto: HENNING KAISER / AFP

Torsdag 18. september døde den tysk-argetinske komponisten Mauricio Kagel etter lengre tids sykdom, 76 år gammel.

HØR: Om Mauricio Kagel i Musikkredaksjonen (reporter Pernille Amdahl)

Skapte instrumentalteatret

Kagel har med sin høyst personlige, tildels absurde stil, hatt en viktig innflytelse på den europeiske kunstmusikkens utvikling. Han var særlig opptatt av menneskelig adferd og kommunikasjon, og med dette som utgangspunkt skapte han sjangeren instrumentalteater. Her får musikken og instrumentene roller, og det hele utspiller seg gjerne på en scene eller på et lerret.

Et eksempel på Kagels teatrale instruksjoner til stykkene er i stykket "Con Voce" (med stemme) der tre musikere sitter med masker mens de mimer framføringen av musikken.

Kagel har også skrevet for vanlige instrumenter, for Ikeapianoer, bilhorn og walkietalkier, 111 syklister og en tropp med sirkusartister, og hans bruk av absurditet og teatrale effekter røsket godt opp i et seriøst komponistmiljø i Tyskland på 50- og 60-tallet.

Født i Argentina

Kagel var født og oppvokst i Argentina, der han studerte musikk, filosofi og litteraturhistorie i Buenos Aires.

I 1957 ble han hentet til Køln av komponisten og dirigenten Pierre Boulez, og her fikk han undervise og lede viktige institusjoner for moderne musikk.

Han ble en toneangivende lærer i komposisjon, og i to perioder underviste han på den Internasjonal Sommerskolen i Darmstadt. Han underviste også ved the State University of New York, og ved Berlin Film and Television Academy. Han hold kurs i ny musikk i Gøteborg og Køln, og var professor ved konservatoriet i Køln fra 1974 - 1997.