NRK Meny
Normal

- Jeg vil skrive ordentlig, ordentlig, ordentlig seriøs musikk

- Jeg vet ikke om jeg skal si at musikken min er farlig, men den er i hvert fall blitt mer alvorlig og mørkere, sier komponisten Jon Øivind Ness.

Komponisten Jon Øivind Ness

Komponisten Jon Øivind Ness

Foto: Bodil Johanne Jensen

Komponisten Jon Øivind Ness har vært kjent for å bruke humor og ironi i musikken sin. Og enda bruker han snodige og til dels uforståelige titler, men det kommer han kanskje også til å slutte med. Det viktige nå er å treffe publikum på en direkte måte, ikke å sende interne meldinger. Likevel, vi finner både ”Mad cap tootling” og ”Wet blubber soup” (..?) på hans siste CD. Men i musikken er det alvoret som gjelder.

-Jeg vil gjerne skrive ordentlig, ordentlig, ordentlig seriøs musikk, hvor det ikke er noe forsøk på å være morsom.

Jon Øivind Ness hadde sitt gjennombrudd som komponist i 1993, med stykket ”Schatten”, kåret til Årets verk av Norsk Komponistforening. Siden har han jevnt og trutt levert musikk til offentligheten, parallelt med kritiske meningsytringer om den samme offentligheten. Men nå vil han ikke mene noe mer, heller. Det er for tungt å være surpomp, i lengden.

-Det kan være morsomt når man sitter der og hamrer på tastaturet, men ikke like morsomt å lese det 3 dager etterpå.

Post-punk og prog-rock

Komponisten Jon Øivind Ness

Komponisten Jon Øivind Ness, på CD-jakt i egne hyller

Foto: Bodil Johanne Jensen

Jon Øivind Ness har en bakgrunn som rockemusiker, og kunne like gjerne blitt værende i rocken, om det ikke var for tilfeldigheter, og denne flinkis-greia hans, som gjør at han ikke klarer å skrive ting med 3 akkorder:

-Det høres krøkk’at ut. Jeg klarer ikke å få det til å høre morsomt ut, i en slik rocke-kontekst.

Men post-punken og prog-rocken er enda to inspirasjonskilder som leverer mye av impulsene til Jon Øivind Ness’ musikk.

Skjønnhet.

Jon Øivind Ness vil skape skjønnhet i musikken. Men ”det stygge” kan også være skjønt.., så her er det snakk om en uttrykkskvalitet det er vanskelig å sette ord på. Men uansett:

-Jeg vil at lyden skal være tiltalende, på en eller annen måte. Samtidig har jeg lyst til å lage musikk som oppfattes som progressiv. Men det betyr ikke at man skal skremme bort publikum.

Og han snakker ikke om provokasjon. Tvert imiot:

-Det de såkalt provoserende kunstnerne ikke har fått med seg, er at man blir ikke provosert lenger, man blir irritert. Jeg blir hvertfall mer irritert enn jeg blir provosert, av såkalt provoserende kunst. Da skrur jeg av. Og blir sur.

Musikk i brennpunktet, NRK P2, onsdag 10. juni kl.21.03 – 22.00:

Møte med komponisten Jon Øivind Ness

Musikken er hentet fra CD’en Low Jive, som kom ut i februar, i år.