Kleibergs requiem til Polen

Ståle Kleibergs requiem for naziofre framføres i Krakow på minnedagen for den tyske invasjonen.

Ståle Kleiberg
Foto: Olavsfestdagene

- Dette betyr mye for både meg, Nidaros Domkor, og for de polske aktørene vi samarbeider med, sier komponist Ståle Kleiberg. - Minnemarkeringen for den tyske invasjonen er en spesiell dag, og selv om det er storartet å få framført verket sitt en hvilken som helst dag, gir 1. september i Krakow en ekstra dimensjon.

Det er nå åtte år siden Kleiberg fikk bestillingen fra Nidaros Domkor på å skrive et stort kirkemusikalsk verk.

- Jeg fant ganske raskt ut at jeg ville skrive et requiem, og at jeg ville gi det en spesiell adresse - ofrene for nazi-Tyskland - for at det ikke skulle bli helt allment.

Forfulgte grupper

Tekstene er hentet fra den latinske messen og et dikt av skotske Edwin Morgan som omhandler jøder, homofile og andre grupper som ble utsatt for forfølgelse under Hitlers regime. .

- Men verket har også et allment perspektiv - selv om det handler om konsekvenser av rasehygienisk tenkning er det flere paralleller opp igjennom historien, sier Kleiberg.

Framført 11. september

Messen har siden urframføringen i 2002 vært oppført flere ganger - blant annet i Washington på ettårsmarkeringen for terroranslagene 11. september.

I Polen samarbeider Nidaros Domkor og solistene Ann-Helen Moen, Maria Stattin og Magne Fremmerlid med det polske kammerorkesteret Leopoldinum, forsterket med musikere fra Lutoslawskifilharmonien.

Nidaros Domkor

Nidaros domkor fremfører Kleibergs versk sammen med de norske solistene, Ann-Helen Moen, Maria Stattin og Magne Fremmerlid i Polen.

Foto: Presse

Les også:

Under Olavsfestdagene i år var det også urpremiere på Kleibergs kirkeopera David og Batseba.

Les: Vakkert om David og Batseba

.