Hopp til innhold

Klassisk nattklubb

- Det handler ikke om publikumsfrierei men om kommunikasjon, mener trommis Hans-Kristian Kjos Sørensen. Han spiller samme musikk i kirke og på rockeklubb.

Hans-Kristian Kjos Sørensen
Foto: Gro Løvdahl

Stavanger Kammermusikkfestival ønsker å nå et ungt publikum, og arrangerer klassisk nattklubb på rockeklubben Cementen.

Slagverker Hans-Kristian Kjos Sørensen kommer rett fra konsert i St. Petri kriken, og pakker ut trommer, xylofon og marimba på dansegulvet i den gamle ølhallen. Når natta senker seg skal han spille musikk av Maki Ishi og Gordon Summers for rockeungdommen, den samme musikken han har spilt St. Petri kirke tidligere.

- Frir ikke til publikum

I følge Kjos Sørensen handler ikke den nye settingen om publikumsfrieri.

- Dette handler om kommunikasjon. Publikum snakker forskjellig språk - noen forstår konserthusspråket, andre snakker nattklubbspråket, mener slagverkeren.

- Publikum identifiserer seg med konsertsteder - ikke bare med musikk. Du kan spille erkeklassisk musikk på en klubb, og det vanlige klassiske publikummet vil likevel ikke gå på klubben. Det handler om en sosial setting, man skal treffe venner og være blant folk, sier han.

Påvirker musikken

Kjos Sørensen mener likevel at rommet og publikum påvirker musikken, om enn ikke på den forventede måten.

- Notene er de samme, akustikken er ulik. Her er det kjellerklang, og de musikalske beskjedene blir mer intense - publikum kommer tettere på. Den lettvinte løsningen er å spille musikk som ligner på det de vanligvis hører på. Jeg vil spille musikk som treffer dem, men som de ikke visste om at de ville like, sier han.

Lite øldrikking

Noen timer senere ser publikum ut til å like det de får høre.

- Jeg hadde forventet at det skulle være samtidsmusikk, og det fikk jeg. Jeg likte det, sier en. - Jeg liker kontrasten mellom musikken og stedet - sier en annen.

Men så er det kanskje ikke det helt vanlige cementpublikummet som har troppet opp i kveld. Det er lenge siden sist det ble konsumert så lite øl og så mye rødvin på en konsert i den gamle ølhallen.

Hør reportasje fra Musikkredaksjonen: Klassisk nattklubb

Kjos Sørensens Myspace-side