NRK Meny
Normal

Klart for ny Virtuos

Hvem blir årets klassiske virtuos? På søndag kjemper fire unge musikere om internasjonale karrieremuligheter og 100 000 kroner.

Virtuos 2012: Delfinalister gruppe 1

Her er de fire første delfinalistene i årets Virtuos! Fra venstre Hans Marius Andersen, Joar Klæboe Henriksen, Ellisiv Tandberg og Tormund Blikra Vea.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Tine Thing Helseth, Eldbjørg Hemsing og Guro Kleven Hagen fikk alle reale karriereløft etter sine seiere i NRKs store solistkonkurranse Virtuos. Nå er det klart for ny runde - 12 klassiske talenter har passert juryen første nåløye, og kvalifisert seg til delfinale.

Espen Beranek Holm

Espen Beranek Holm leder showet.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

På søndag går den første av fire delfinaler av stabelen på NRK P2. De som skal i ilden aller først er gitaristen Tormund Blikra Vea (18), pianist Ellisiv Tandberg (17), trompetist Hans Marius Andersen (17) og klarinettisten Joar Klæboe Henriksen (18).

Mye står på spill for de unge talentene - vinneren av Virtuos får Den Norske Solistpris på 100 000 kroner, og skal representere Norge i EBUs store konkurranse Young Musicians. I tillegg venter gjeve solistoppdrag med Kringkastingsorkestret og under Festspillene i Bergen.

Programleder i Store Studio på Marienlyst er Espen Beranek Holm, og i juryen sitter dirgenten Cathrine Winnes Trevino, pianisten Helge Kjekshus, bratsjist Nora Taksdal og NRKs Arild Erikstad.

Her er de fire talentene du møter på P2 søndag kl. 10.05:

Tormund Blikra Vea (18) - gitar

Tormund Blikra Vea

Tormund vil jobbe som musiker, og spiller gitar, oud og piano.

Tormund kommer fra Stavanger, og da han var 10 år kom gitaren inn som konkurrent til den andre store interessen, fotball. Nå går han på det nasjonale talentutviklingsprogrammet Unge Musikere ved Universitet i Stavanger, og i 3. klasse på musikklinja på Stavanger Videregående Skole.

- Målet er en karriere som utøvende musiker. I tillegg til klassisk gitar, spiller jeg også på en 8-strengs romantisk gitar, og har nettopp begynt å utforske det arabiske strengeinstrumentet oud. Jeg liker også å spille piano, - og litt sjakk, forteller Tormund.

Tormund har tidligere gått til topps i Ungdommens Musikkmesterskap, og i fjor kom han til finalen i den internasjonale gitarkonkurransen ”Anna Amelia Gitarrewettbeverb". Nylig fikk han også Shells reisestipend på 50 000 kr, og reiste til Italia for å delta på gitarkonkurranse.

Ellisiv Tandberg (17) - piano

Ellisiv Tandberg

Ellisiv drømmer om å leve av musikken.

Ellisiv bor på Gjøvik og begynte å spille allerede som 5 åring. Nå går hun 2. året ved Gjøvik Videregående Skole, og i konservatorieklassen på Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo.

- Jeg drømmer om å kunne leve av musikken, og å kunne nå så langt jeg kan ut i fra mine forutsetninger. Planlegger derfor å studere musikk, og å fortsette å spille så lenge jeg syns det er gøy. Det går mye tid til øving, skolearbeid og reising fram og tilbake til Oslo, men når jeg kan liker jeg å lese, lytte til musikk, og å være med venner.


Ellisiv har allerede vunnet flere priser, som "Coop Innlandets Musikkpris", Sparre-Olsen konkurransen, Ungdommens Musikkmesterskap og Tonepriskonkurransen.

Joar Klæboe Henriksen (18) - klarinett

Joar Klæboe Henriksen

Joar har tatt skolefri for å øve til prøvespill i Oslo og Stockholm.

Foto: Grethe Elvenes

Joar kommer fra Bodø, der han begynte i skolekorps da han var ni år. Han har deltatt på talentutviklingsprogram i Tromsø og Oslo, og vært med i Norsk Ungdomssymfoniorkester (NUSO) i fire år.

- I år har jeg tatt skolefri for å øve til prøvespill på musikkhøgskolene i Oslo og Stockholm i vinter. Jeg har gjort meg ferdig med de fagene som kreves for å komme inn på musikerutdanning, så nå jobber jeg litt, og øver. Jeg er også glad i å gå på konserter. Det går for det meste i klassisk, men også en del i jazz., og da kanskje spesielt norsk jazz.

Hans Marius Andersen (17) - trompet

Hans Marius Andersen

Hans Marius vil bli en av verdens fremste trompetister.

Hans Marius kommer fra Askøy utenfor Bergen, og begynte i skolekorps som femåring. Siden har han spilt i bla. Norsk Blåseorkester og Krohnengen Brass Band. For tiden går han på musikklinjen på Bergen private gymnas, og på Barratt Due musikkinstitutt.

- Drømmen og målet er å bli blandt verdens fremste trompetsolister. Musikken har vært en del av meg hele livet, og allerede i toårsalderen begynte jeg å dirigere hver gang jeg hørte musikk. Siden har jeg aldri kunnet se for meg et liv uten musikken, sier han.

Hans Marius har vært solist med bla. Bergen Filharmoniske Orkester og Forsvarets musikkorps Vestlandet, og i høst var han i New York for å spille med trompetisten Wynton Marsalis og Jazz at Lincoln Center Orchestra.

- Wynton er et av mine virkelig store forbilder og har inspirert meg mye de siste årene.

Første delfinale i Virtuos 2012 hører du på NRK P2 søndag 19. februar kl. 10.05!