Kjære P2-lytter

Vi har nylig gjort en lytterundersøkelse som viser at svært mange av de spurte ønsket seg jevnlige nyhetsbrev fra P2 for å vite litt om innholdet framover. I dette første brevet får du vite litt om noe av alt vi har å by på som ekstra høydepunkter i jula.

Foto: Aleksander Nordahl /SCANPIX
Foto: Nordahl, Aleksander / SCANPIX

"Som julekvelden på kjerringa" - P2s tjuvstart på jula.

Fra klokka 22.05 til midnatt på lille julaften holder Ingrid Sahlin-Sveberg oss med selskap mens vi gjør alt det vi hvert år lover oss selv at vi skulle ha vært ferdig med for lengst. Men det kan jo også nytes fra godstolen for deg som virkelig er ferdig med alt.

Herborg Bryn, kanalsjef i NRK P2
Foto: Hans T. Wiig

 

Hvis det høres kjent ut, er det nok fordi Ingrid har laget dette programmet hvert år siden 1971.

Jeg husker selv jeg hørte på de første som tenåring mens jeg stønnet over messingpuss og drømte om å jobbe i radio.

I år får hun besøk av blant andre sangerne Lillebjørn Nilsen og Anne Lise Gjøstøl, musiker Sigmund Groven, og skuespiller Morten Røhrt som vil lese både dikt, humoresker og H.C.Andersen.

Og – landets absolutt ledende ekspert på norske mat- og drikketradisjoner, Astri Riddervold, kommer også innom.

 

Julaften

Klokka 17.00 på julaften ringer vi julen inn med Julekonsert med Frelsesarmeens hornorkester.

Dette etterfølges av "Jøden" fra Juleaften av Henrik Wergeland. Det er den legendariske Claes Gill som leser, og det er en lytteropplevelse iallfall jeg i år skal få med meg. Og skulle det ikke passe deg akkurat klokka 17.40 på julaften, så kan du høre dette og andre programmer når du måtte ønske på nrk nettradio.

Etter Dagsnytt klokka 18.00 får vi møte den svensk-kurdiske forfatteren Mustafa Can i samtale med Solveig Bøhle i et program vi har kalt Vilkårsløs kjærlighet og et løfte om morgendagen. Mustafa Can ble rikskjendis over natten da han i et radioprogram fortalte sin mors historie. Hun fødte 15 barn, men bare 8 levde opp. Familien kom til Sverige da Mustafa Can var seks år.

I Sverige så alle sjalet, men ikke kvinnen som bar det. Mustafa Can fortalte sin mors historie sommeren 2003, og det berørte lytterne så sterkt at sentralbordet i Sveriges Radio brøt sammen.

Senere på julekvelden i Jazzklubben synger Laila Dalseth julen inn sammen med Totti Berg, Per Husby, Kåre Garnes og Tom Olstad. Det vi får høre er bl.a. Christmas Song, White Christmas, A Child is Born.

 

1. juledag

Jeg tror ikke du angrer på det om du stiller klokka på 08.03 juledags morgen. Da får du nemlig med deg Ikke så meget å bli elsket som å elske. Dette hørverdige programmet om Frans av Asissi og den hellige Klara har vi valgt å sende på nytt denne julen. Det handler om den egentlige betydningen av høytiden vi feirer. Programmet er i to deler, andre del blir sendt 2. juledag.

Klokka 09.00 kan du høre Astrid Brekken samtale med den svenske forfatteren Majgull Axelsson om gledene og farene ved å tøye grenser. Astrid Brekken forteller at i romanen Den jeg aldri var handler det om det svimlende sekundet som skiller mellom den du er og den du kunne blitt.

Litt senere på dagen kommer Beethoven-koden. Det er ikke oppfølgeren til en viss annen kode, men en serie der de ennå unge herrene i Oslo Strykekvartett spiller samtlige 16 strykekvartetter av herr Beethoven, og dessuten inviterer de en rekke personer med ulik faglig bakgrunn til å belyse ”gåten Beethoven”, hans musikk og hans samtid. Den starter 1. juledag klokka 15.03. De neste episodene går 2. juledag, 3. juledag og 1. nyttårsdag til samme tid.

 

2. juledag

Denne dagen kan du for eksempel høre Musikken og måltidet. Nina Krohn og Per Olav Reinton møtes i Londons mat-mekka. Det skjer kl. 17.03.

Og i tillegg altså andre del av seriene om Frans av Asissi og Beethoven-koden fra 1. juledag.

 

Romjula

Hverdagene i romjula er ikke helt som vanlige hverdager i P2 heller. Men de fleste programmene i P2s tilbud går som normalt disse dagene.

Torsdagen blir det svensk på P2. Vi byr på vinneren av den internasjonale radiokonkurransen Prix Italia. Det er hørespillet Hittekvinnan av Paula af Malmberg Ward, basert på Kerstin Torvalls bøker med samme tittel. Det står på programmet klokka 08.15, og produsent av programmet Ann-Charlotte Larsson sier: ”Hittekvinnan är ett verk som biter tag i en från första tonen. Att jobba med Paula har varit fantastiskt stimulerande och roligt. Hon har verkligen utnyttjat alla möjligheter med det här att skapa en radioegen komposition, att bygga lager av ljudskikt med orkester, sång, tal och effekter, och hon har verkligen från början haft en klar bild av hur Kerstin Thorvalls texter på bästa sätt ska fungera tillsammans med sina egna musikaliska idéer."

Fredag kan du bli med inn i nobelprisvinneren Orhan Pamuks verden. Boktilsynets Arild Jonsjord har møtt ham. Han har også møtt Pamuks norske oversettere, som forteller om forfatteren og hans romaner. Kari Simonsen, Anne Krigsvoll, Nicolai Cleve Broch og Nils Ole Oftebro leser fra litteraturprisvinnerens bøker.

 

Lørdag 30. desember

Kl. 19.30 denne kvelden avslutter NRK P2 Ibsen-året, og åpner så vidt Grieg-året, ved å sende en stor

konsert/forestilling med Peer Gynt.

Vår egen dirigent Rolf Gupta tok i høst med seg et knippe ypperlige norske kunstnere til Berwaldhallen i Stockholm: Vi hører blant andre sopranen Marita Kvarving Sølberg som Solveig og barytonen Trond Halstein Moe som Peer Gynt. Lise Fjeldstad er Mor Aase, og Toralv Maurstad framstiller Bøygen. Det svenske bidraget står Sveriges Radios symfoniorkester for.

Dette blir en festaften !

 

 

Nyttårsaften

Egentlig burde man sette av hele denne dagen til radiolytting – fra klokka 12.03, når Wenche Foss forteller ”Historien om en mor” av H.C. Andersen, med musikk av Eyvind Solås, til siste timen før midnatt, når Vamp er nyttårsgjester hos Kringkastingsorkestret.

I løpet av det halve døgnet mellom disse programmene kan du høre "Terje Vigen" med Bjarte Hjelmeland klokka 18.30, Arve Tellefsen og H.M. Kongens gardes musikkorps klokka 19.00, H.M. Kongens nyttårstale og Griegs a-mollkonsert, der Sigurd Slåttebrekk er solist med Oslo-filharmonien.

Og etter Vamp og Kringkastingsorkesteret er det bare å komme seg i seng for å være sikker på å våkne i tide til

 

1. nyttårsdag

og Mytekalenderen med Terje Nordby klokka 06.50. Mange har spurt oss om dette enestående programmet snart kommer tilbake, og det gjør det altså, mandag–fredag klokka 06.50 og lørdager klokka 10.50 i hele 2007.

Akkurat i dag får du også muligheten til å høre den klokka 12.03, dersom ti på sju var litt i tidligste laget. Da får du den med deg før du kan høre Nyttårskonserten fra Wien klokka 12.15-13.30.

Og nok en gang: Om noen av sendetidene ikke passer, er det altså mulig å høre våre programmer på nettradio i tre uker etter de har gått på radio.

På nyåret har vi en del nytt å by på, det gleder jeg meg til å komme tilbake til i neste nyhetsbrev. I mellomtiden ønsker jeg alle våre lyttere en riktig god jul.

Hjertelig hilsen Herborg Bryn, P2-sjef