Kinesisk hverdagsliv i Norge

Kjærligheten brakte Yuan Qi til Norge for 6 år siden. Nå har hun mann og barn og en Master fra BI. Både hun og venninnen Fang Brune anser seg for å ha blitt veldig norske, men noen tradisjoner fra hjemlandet holder de på.

Fang Brune med barn og Yuan Qi.

Fang Brune med barn og Yuan Qi.

Foto: Carolina Maira Johansen / NRK

-Da jeg studerte på BI skjønte jeg at hvis jeg ikke klarte å si nei, ville jeg ikke bli oppfattet som sterk nok, sier Yuan Qi. Her i landet respekteres man for å ha en egen mening. Jeg lærte meg å si nei, og jeg lærte meg å si det tydelig.

Følelsen av frihet

Overgangen var stor. For da Qi gikk på skolen i Kina var det ingen som turte å stille spørsmål til læreren.

Følelsen av frihet var det første venninnen Fang Brune la merke til da hun kom til Norge for å studere i 1991.

-Jeg var vant til å være forsiktig med hva jeg sa i Kina. Mens her snakker jo alle om alt. Folk kritiserer statsministeren og det står til og med i avisen. Jeg opplevde det som veldig positivt.

En kald vinterdag i 1991

Brune kom til Norge en iskald vinterdag. Hun hadde aldri sett så mye snø i hele sitt liv. Kong Olav var nettopp død og Brune la merke til alle som tente lys på slottsplassen.

-Kongen må ha vært en person som betydde mye for folket, tenkte jeg. Det var rørende. Jeg følte jeg så rett inn i nordmenns sjel.

Rensende te

Yuan Qi og Fang Brune

Venninnene Yuan Qi (til venstre) og Fang Brune.

Foto: Carolina Maira Johansen / NRK

Fang Brune serverer ekte kinesisk te. Bladene kommer rett fra te-busken og flyter rundt i koppen. Behandlet te som er pakket i pose er helt uaktuelt. Blader som fester seg i tennene får man bare plukke ut.

-Nordmenn synes sikkert denne teen er for svak, men jeg synes den er deilig. Den har rensende effekt, påstår hun.

Viderefører kinesisk språk og tradisjoner

Brune synger både norske og kinesiske sanger til barna sine. Hun går på ski og spiser brunost, men holder likevel fast ved noe av kineseren i seg. Språket er det viktigste hun vil videreføre til barna. Og kinesiske nyttårstradisjoner.

-Da legger jeg penger i røde konvolutter under barnas hodeputer. Det bringer lykke.

Magiske åttetall

Qi er buddist og går i templet her i Norge minst to ganger i året. Ved kinesisk nyttår og på sin egen bursdag.

Begge venninnene er lett overtroiske. Qi følger med på horoskopet. Og Brune kjempet lenge for å få inn opptil flere 8-tall i mobilnummeret sitt. Det er nemlig det mest heldige tallet en kineser kan tenke seg. Det symboliserer rikdom.

Horoskop er ikke så viktig for Brune. Men hun er født i hestens år og det er hun fornøyd med. - Det er veldig fint. En hest er arbeidsom. Og det har jeg tro på!

Få med deg Radio Migrapolis, på NRK P2s Kina-dag - søndag 27. april kl. 13.30.