NRK Meny
Normal

Kina hele dagen

Søndag 27. april setter P2 Kina på dagsorden fra morgen til kveld. Kina har vært i nyhetene de siste ukene, og mer kommer det til å bli. Da vil en hel søndag med variert Kina-stoff være midt i blinken.

Fler enn 10 programmer på P2 søndag 27. april vil ta opp Kina ut fra ulike vinkler og temaer. Å sette av en hel dag gir muligheter til et mangfold både i temavalg og form. Ja, selv radioteateret vil spille et kinesisk stykke.

Tibet og menneskeretter

Tibet har stått sentralt i nyhetsdekningen av Kina de siste ukene. På P2s Kina-dag vil ”Transit” se på sensur av av tibetansk musikk på Youtube.

Tibetanske munker demonstrerer mot Kina i Katmandu.

Tibetanske munker i Katmandu demonstrerer mot Kina.

Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP

Og ”Verdibørsen” vil denne helgen starte en ny serie om Menneskerettigheter, der de naturligvis vil begynne med å se nærmere på kritikken av brudd på menneskerettene i Kina.

Nytilsatt leder ved Institutt for Menneskeretter Mads Andenæs vil blant annet snakke om Kina skal vurderes som u-land når det blir snakk om menneskeretter når de samtidig er en økonomisk stormakt, og hvordan det står til med norske selskaper i Kina i denne sammenheng.

Reportasjer fra Kina

P2s populærvitenskapelige magasin ”Verdt å vite” besøkte Midtens Rike i oktober i fjor.

Ivar Grydeland

Programleder Ivar Grydeland på reportasjereise i Kina.

Foto: Guro Tarjem / NRK

I løpet av to uker var Guro Tarjem og Ivar Grydeland innom Shanghai, Beijing og industribyene Guiyang og Zunyi.

De så på noen av konsekvensene ved Kinas formidable vekst. For vekst betyr energi. Og energi i Kina betyr kull som igjen betyr forurensning, helseproblemer og selvfølgelig store klimagassutslipp.

Nansensenteret og Bjerknessenteret (begge i Bergen) har opprettet et Nansen-Zhu Center i Beijing. Verdt å vite har vært på besøk og møtt femti studenter og forskere som arbeider med klima og miljø.

Radiofront

Gjennomsnittelig har Kina hatt en vekst i brutto nasjonalprodukt på 10 prosent i året. En slik vekst betyr en dobling i løpet av 7 år, og nå hatt en slik vekst i 15 år.

Derfor spør ”Radiofront” om den økte velstanden gir økt individualisme i Kina.

Kinesisk kvinne

Vil økt velstand føre til mer individualisme i Kina?

Foto: Rune Vistad

Hva skjer når 1,3 milliarder kinesere skal realisere seg selv? Og hvordan reflekterer kunsten og populærkulturen i Kina de enorme forandringene i økonomiske og sosiale forhold?

Kinesere i Norge

”Migrapolis” vil se på hvordan kinesere i Norge opplever debatten om boikott av OL-åpningen og menneskerettsbrudd i Kina. Vi vil også møte kinesiske studenter i Norge og om adopsjon av barn fra Kina.

Faktum er at det har blitt veldig populært å velge kinesisk som fremmedspråk både på videregående skole og på universitetet. I ”Språkteigen” vil vi også få høre om likheter mellom inntrønders dialekt og kinesisk. Og om kinesiske ord som dukker opp i det norske språket.

Ny og gammel kultur

Den første importen av kinesisk kunst og brukskunst til Skandinavia kom på 1600-tallet, og det var Det Øst-Asiatiske Kompagniet i Gøteborg som sto sentralt. Dette vil det handle om i programposten ”Museum”.

”Jazzklubben” derimot vil se på langt mer moderne kinesisk kunst. Vi vil få høre ukjente opptak av kinesiske musikere som pianist og produsent Bugge Wesseltoft har tatt med seg fra sin egen ambulerende jazzfestival fra flere kinesiske byer.