Hopp til innhold

Kim, alle klokker!

NRK P1 ringer julen inn og lar lyden av kirkeklokker fra landsende til landsende tradisjonen tro lyden over hele landet via radioen. Sarpsborg kirke (bildet) er første kirke vi får høre.

Kirke

Sarpsborg kirke er første kirke vi får høre når NRK P1 ringer jula inn med lyden fra kirkeklokkene i ikke mindre enn 22 kirker julaften.

Foto: Rainer Prang / NRK

 

Det er Helge Helgheim som har samlet lyden fra kirkeklokkene i 22 kirker. Han starter i sør med lyden fra Sarpsborg og etter å ha tatt turen nordover slutter han med å la oss høre lyden av klokkene i fødselskirka i Betlehem.

Sarpsborg kirke i Østfold

Første kirke vi får høre er fra kirka  i Sarpsborg i Østfold. Byen ble egen kjøpstad i 1839, og i 1859 ble Sarpsborg menighet opprettet samtidig som den nye kirka ble innviet. Kirka brant ned allerede etter to år, og i 1863 ble dagens kirke innviet.

Åsnes kirke i Hedmark

Åsnes kirke i Hedmark er en korskirke bygd i tømmer. Den ble innviet i 1744, men ble først ferdig tre år senere. Åsnes kirke har to kirkeklokker. Den største fra 1851 står det at klokka er støpt i Christiania. Den andre fra 1877 har innskriften "Jeg vil ofre Herren jubeloffer med frydesang i hans Paulun".

Tynset kirke i Hedmark

I Hedmark ligger Tynset nesten øverst i Østerdalen. Kirka her ble vigslet i 1795 og har 800 sitteplasser. Mange kaller den ”Nord-Østerdals-domen”. Det blir sagt om den største klokka at den har så fin en sølvklang. Det kommer av at almuen samlet inn sølv og fikk smeltet det inn i malmen. Begge klokkene har border av engler som danser og holder musikk-instrumenter i hendene.

Øyer kirke i Oppland

Øyer kirke i Oppland er en hvitmalt korskirke bygd i tre i 1725. Den har 300 sitteplasser og to kirkeklokker. På den ene står det at klokkene er bekostet av Øiers menighet.

Eidsvoll kirke i Akershus

Eidsvoll kirke i Akershus er en korskirke, reist i stein i ny-romansk stil. De eldste delene av kirken er fra 1200-tallet. eidsvoll kirke har glassmalerier som blant annet viser juleevengeliet.

Markus kirke i Oslo

Markus kirke

Markus kirke i Oslo.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Markus kirke i Oslo er ei langkirke som ble ferdig i 1927. Den er bygd i mur i barokk stil – med egenartede kupler. Kong Haakon 7. sitt navnetrekk står på klokkene som har teksten ”Velsignet i Herrens navn” og ”Den som har ører at høre med, han høre”.

Flå kirke i Buskerud

Så til Hallingdal, der vi finner Flå kirke. Det er en hvitmalt korskirke fra 1858. I Flå kirke fins det en sjelden gammel Bibel fra Christian den 4. – og et gammelt alterbilde fra 1736. Her hører vi de to kirkeklokkene.

Fredriksvern kirke i Stavern i Vestfold

Fredriksvern kirke i Stavern i Vestfold er Norges første kirke for Sjøforsvaret – bygd i 1756 i teglstein. Knappe 50 år senere ble kirken også kirke for vanlig folk i Stavern. Kirka har en kongestol – med Christian den 7’s monogram.

Moland kyrkje i Fyrisdal i Telemark

Moland kyrkje i Fyrisdal i Telemark er ei korskirke – hvitmalt og bygd i tre i 1843. Moland kirke har ei klokke, og på den står ”Våkn opp, du som sover, stå opp fra de døde, at Kristus kan lyse for deg”.

Eide kirke i Grimstad i Aust-Agder

Så til enda ei hvitmalt kirke – Eide kirke i Grimstad prestegjeld i Aust-Agder fra 1795. Kirka har 350 sitteplasser. Altertavla viser Jesus som innstifter nattverden. De to kirkeklokkene er fra 16 og 1700-tallet, og ble omstøpt i London i 1762.

Farsund kirke i Vest-Agder

Farsund kirke i Vest-Agder – også kalt Frelserens kirke - ble bygd av skotten Johnstone i 1785. Kirka brant i 1901, men ble bygd opp igjen på murene i 1905. Taket og tårnet på kirka var tekket med grå, skotsk skifer, bebyggelsen ellers hadde rød teglstein. De to klokkene i kirka er støpt i Tyskland.

Røvær Bedehuskapell i Rogaland

Røvær Bedehuskapell utenfor Haugesund i Rogaland ble bygd i 1892 for ”Vaarsildfondets midler” for å romme alle fiskerne som stasjonert stasjonerte på øya. Foruten møtelokale inneholdt det sykestue og leserom. I 1915 ble det innviet til kapell. Kirkeklokka ble innviet i 1990 av biskop Bjørn Bue, og på klokka står ”De forlot båten og fulgte ham”.

Fedje kyrkje i Hordaland

Fedje kyrkje i Hordaland er ei langkirke – bygd i stein i 1941 og har plass til 400 personer. Kirka haar mange gamle skatter fra tidligere kirker på stedet, - dåpsfat fra 1663, maleri og lysekrone fra 1600-tallet. Også kirkeklokka er fra 1600-tallet.

Farnes kyrkje i Øvre Årdal i Sogn og Fjordane

Farnes kyrkje i Øvre Årdal er ei arbeidskirke bygd i 1970 i stein. Den er bygd i en modernistisk og monumental stil. Kirka har plass til 700 mennesker og har også et galleri. I tårnet er det tre kirkeklokker.

Hareid kyrkje i Møre og Romsdal

Nåværende Hareid kyrkje på Sunmøre ble innviet i 1877. Før det hadde bygda to kirker, den ene brant etter lynnedlag i 1806. Hareid kyrkje er ei tre-kirke og bygd i nygotisk stil og har plass til 500 mennesker. På den ene av de to klokkene står: ”Guds ord – det er vår fedrearv – til søner skal det ganga”. Altertavla er fra 1660, og like ved kirka ligger Prestestova, som er det eldste huset i kommunen.

Rissa kirke i Sør-Trøndelag

Snødryss over Rissa kirke

Snødryss over Rissa kirke i Sør-Trøndelag.

Foto: Knut Inge Blix Furuseth

Rissa kirke i Sør-Trøndelag er ei langkirke fra 1888 – bygd i stein. Her er det plass til 650 mennesker. Rissa kirke har to klokker – den ene fra 1585 og den andre fra 1707.

Vinne kirke i Verdal i Nord-Trøndelag

Vinne kirke i Verdal i Nord-Trøndelag er ei hvitmalt, åttekantet trekirke – med 230 sitteplasser. Den er bygd først på 1800-tallet i tømmer og har et tilbygg fra 1893 – som består av våpenhus og tårn. I tårnet i Vinne kirke er det to kirkeklokker

Vega kirke i Nordland

Vega kirke sør i Nordland er ei hvitmalt trekirke fra 1864 – med tilbygg fra 1988. Her er det plass til 430 personer. I tårnet i Vega kirke finner vi to klokker – den ene fra 1526 og den andre fra 1863.

Fauske kirke i Nordland nord

I Fauske – også det i Nordland – finner vi en annen hvitmalt trekirke – ei langkirke fra 1867. Fauske kirke rommer i underkant av 400 mennesker. De to kirkeklokkene som nå ringer jula inn, er fra 1856 og 1912.

Skjervøy kirke i Troms

 

Skjervøy kirke i Troms er ei hvitmalt korskirke – bygd i tre i 1728. Her finner vi en altertavle fra 1664 – som viser Jesus på korset. Skjervøy kirke har flere gamle lysekroner – som har 6, 12 og 16 armer – alle laget i messig, - den eldste er fra 1670. Kirka har to kirkeklokker.

Øksfjord kirke i Finnmark

Øksfjord kirke

Øksfjord kirke i Finnmark.

Foto: Halvor Pettersen

Øksfjord kirke ligger i Loppa kommune ytterst i havgapet i Finnark. Den er ei hvitmalt langkirke – bygd i mur i 1954. Øksfjord kirke har 450 sitteplasser. Kirka har ei klokke som nå ringer jula inn.

Fødselskirka i Betlehem

Oscar Isaac og Keisha Castle-Hughes i Veien til Betlehem

Lyden fra Fødselskirka i Betlehem avslutter programmet 'Kim, alle klokker!' i NRK P1 julaften.

Foto: Jaimie Trueblood / Jaimie Trueblood/newline.wireima

Og fra ytterst i havgapet i Finnmark gjør vi et langt hopp til stedet der det hele begynte og avlutter vår time med klokkene fra Fødselskirka i Betlehem. Det er en en basilika, - bygd år 326 av mor til keiser Konstantin.

Programmet er ved Helge Helgheim