Hopp til innhold

Kennedys tale ga håp

Den 20. januar 1961 ble John F. Kennedy innsatt som president i USA. På denne dag for femti år siden holdt han en av vår tids mest berømte taler.

Fra John F. Kennedys innsettelsestale som president.

Fra John F. Kennedys innsettelsestale som president.

Foto: AP

Den kalde krigen var på sitt kaldeste og kommunismen USAs verste fiende da den 43 år gamle Kennedy med knappest mulig margin ble valgt til USAs 35. president 9. november 1960. Som den yngste president noen gang representerte han et brudd med USAs tidligere presidenter.

Les: President og ikon

Håp og optimisme

John F. Kennedy
Foto: Nyhetsspiller

Da den karismatiske og dynamiske Kennedy kom til Det hvite hus, fylte han amerikanernes hjerter med optimisme, men etter bare rundt 1000 dager som president, var Kennedys tid over. Med hele verden som sjokkerte vitner, ble han snikmyrdet i Dallas 22. november 1963.

En av de store talene

I Kennedys presidenttid engasjerte USA seg i Vietnam-krigen, og Cuba-krisen brakte USA og Sovjetunionen på randen av atomkrig. Kennedys gjerninger som president har begynt å falme, men bildet av John F. Kennedy som en av de store talerne sitter fortsatt som spikret i amerikanernes bevissthet selv om det er et halvt århundre siden han ble drept. I dag står Kennedys innsettelsestale på annen plass på ”American Rhetoric”topp-100 liste.

Les: Et amerikansk mareritt

Innsettelsestalen

Video John F. Kennedys insettelsestale

John F. Kennedys insettelsestale regnes som en av historiens største taler. Foto: Scanpix

Kennedys innsettelsestale om den nye generasjonen som hadde overtatt fakkelen, klarer fortsatt å gripe om hjertene. Han tente gnisten, og håpet i USA og verden for øvrig. Kennedy tok opp de store utfordringene som verden sto overfor, spesielt faren for at menneskeheten kunne tilintetgjøre seg selv gjennom en atomkrig.

Danskættet taleskriver

President Kennedy var opptatt av ordkunst og besatt av retorikk, men han skrev ikke talene sine selv, heller ikke innsettelsestalen. Det gjorde hans rådgiver, den danskættede unge juristen, Theodore Sorensen.

Oppfordret til samhold

I talen sa Kennedy at høflighet ikke er et svakhetstegn, og oppfordret partene til forhandlinger. “Let us never negotiate out of fear. But let us never fear to negotiate”. Han ba øst og vest om å fokusere på problemene som forener menneskeheten i stedet for se på problemene som splitter. Kennedy fremsto som frihetens forsvarer, og land som ble truet av kommunistene kunne regne hjelp fra USA.

God retorikk

Med sin innsettelsestale vekket Kennedy amerikanernes patriotisme, begeistring og samhold. Talen er full av kraftfulle ordbilder. Den har eleganse, framsynthet og raseri mot faren fra kommunismen. Samtidig lot Kennedy være å nevne det som han visste ville vekke amerikanernes misnøye, for eksempel raseskillet.

Med ordene ”Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country” har denne talen gått inn i retorikkens historie som en av de store.