Joachim Rønneberg

Joachim Rønneberg var en av medlemmene i Kompani Linge som ble sendt til Rjukan for å gjennomføre sabotasjeaksjonen mot tungtvann-anlegget på Vemork i 1943. Hør ham fortelle historien her.

Joachim Rønneberg i 1990
Foto: Berg, Bjørn / SCANPIX

Historien begynner i Skottland i november 1942. Rønneberg får et oppdrag fra Den allierte overkommando om aksjon mot tungtvannsfabrikken på Vemork.

Forberedelser og trening følger. Den 16. februar 1943 hopper Rønneberg og de andre i gruppa Gunnerside i fallskjerm over Bjørnesfjorden på Hardangervidda, der de finner en hytte i snøstormen.

27. februar 1943 klokken åtte om kvelden

Selve angrepet på Vemork starter i Fjøsbudalen med nedstigning til elvebunnen. Etter å ha passert isbroen over elven klatrer Rønneberg og mennene hans opp til jernbanelinjen der de tyske vaktpostene befinner seg.

LYTT: Løytnant Joachim Rønneberg, leder for sabotasjegruppa Gunnerside, forteller om tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943

Lang karriere i NRK

Etter krigen ble Rønneberg ansatt ved NRKs kontor i Ålesund, der han blant annet var redaksjonssjef fra 1977 til 1988.

Noen av tungtvanns-sabotørene fra Kompani Linge i 1990

Noen av Tungtvanns-sabotørene fra Kompani Linge tilbake på gamle tomter, der de utførte en av krigens mest berømte sabotasjer. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan fant sted natt til 28. februar 1943. Produksjonen av tungtvann var av stor betydning for de tyske forsøk på å framstille atomvåpen. Bak fra venstre: Knut Lier Hansen, Arne Kjelstrup, Rolf Sørlie og Hans Storhaug. Foran fra venstre: Joachim Rønneberg, Fredrik Kayser, Birger Strømsheim og Claus Helberg.

Foto: Berg, Bjørn / SCANPIX