Jeanne d`Arcs vei

I ni programmer gjenopplever Liv Dommersnes og Mentz Schulerud fortellingen om den unge kvinnen som ble en skjebneskikkelse i Frankrikes historie.

Jeanne d`Arcs vei

Maleri av Jeanne d`Arc fra ca. 1485. (Centre Hitorique des Archives Nationales, Paris)

Tekst: Mentz Schulerud

Jeanne d`Arc - jomfruen fra Orlèans - nasjonal heltinne og Frankrikes frelser, dømt og brent som heks og kjetter i 1431, 500 år senere kanonisert som helgen - en skjebne og skikkelse som aldri opphører å fengsle fantasien.

Levende i diktningen

Riktignok - og merkelig nok - var hun lenge "glemt" i fransk historie, men aldri i folkefantasien og folkediktningen. Siden dyrket dikterne henne, i fransk dramatikk alt fra 1500-tallet, der hennes gjerning skildres som mirakuløs; i engelske skuespill - også av Shakespeare - er hun trollkvinnen, heksen. Voltaire i opplysningstiden parodierer henne, Schiller skaper den romantiske versjon.

Jeanne d`Arc

Statuen av Jeanne d`Arc i Paris.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Gåtefull skikkelse

Uansett hvilke rikdommer som Jeanne d`Arc-diktningen rommer, vil enhver som interesserer seg for hennes misjon og person, i dag mer og mer bli fengslet av den historiske Jeanne, hvor gåtefull hun enn kan synes. - Bondepiken som verken kunne lese eller skrive, men som mottok det kall å bryte opp fra hjem og foreldre for å befri Orlèans fra engelsk beleiring og få dauphinen Charles kronet som fransk konge i det engelskbesatte Reims - og som gjorde det!

25. august har Nationaltheatret premiere på sin oppsetning av teaterstykket om Jeanne d`Arc:

LES: – Ubehagelig aktuell Jeanne d'Arc

Brent som heks

Og som før hun var fylt 20 år - hun visste ikke selv nøyaktig hvor gammel hun var - ble tatt til fange av burgunderne, solgt til engelskmennene, dømt av Paris-universitetet og de kirkelige myndigheter i Rouen som heks og kjetter, overgitt til den verdslige makt - engelskmennene - og brent på bålet 30. mai 1431 på Vieux Marchè, markedsplassen i Rouen. Hennes aske ble strødd på Seinen, hennes navn viet skam og glemsel. Men hver 30. mai strør unge piker i Rouen sine blomster på Seinen, til hennes minne.

Jeanne d`Arcs vei starter på NRK Gull 25. august. Repriser påfølgende søndag.