NRK Meny
Normal

Jan Baalsrud

Jan Baalsrud var en av medlemmene i Kompani Linge og han fikk sin historie udødeliggjort i Arne Skouens film "Ni liv" i 1957.

Jan Baalsrud i 1955
Foto: Scanpix / SCANPIX

Motstandsbevegelsen i Norge vokste frem i løpet av sommeren 1940, både den militære og den sivile. Jan Baalsrud ble raskt involvert i bevegelsen og ble sendt til Storbritannia i 1941 der han ble en del av Kompani Linge.

I et intervju gjort på engelsk i 1951 fortalte vennene Jan Baalsrud og Max Manus om sine erfaringer under og etter krigen.

LYTT: Hør Jan Baalsrud og Max Manus (på engelsk) fortelle om krigens første tid, motstandsbevegelsens framvekst og arrestasjoner

1955 Krigshelten Jan Baalsrud, (1917-1988) hvis historie ble udødeliggjort i filmen "Ni liv" i 1957.

Krigshelten Jan Baalsrud hjemme på Slemdal i Oslo i 1955.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Mannen med ni liv

Som den eneste overlevende etter at båten Brattholm forliser, tar Baalsrud seg gjennom de tyskokkuperte områdene i Norge til det nøytrale Sverige i 1943.

LYTT: Jan Baalsrud (på engelsk) om de dramatiske årene under krigen og flukten til Sverige i 1943

LYTT: Max Manus og Jan Baalsrud (på engelsk) om Kompani Linge og livet etter krigen

Intervju fra Sveriges Radio 1955

Rolf Lundgren fra Sveriges Radio intervjuet Baalsrud i november 1955. Du hører også Marius Grønvold og Sverre Larsen fortelle om Baalsruds flukt.

LYTT: Jaget i fjellet. Jan Baalsrud forteller om sin flukt over Lyngsfjellene

Dramaet ble en norsk filmklassiker

Arne Skouen lagde film av Baalsruds dramatiske historie, og resultatet ble særdeles vellykket. "Ni liv" som hadde premiere i oktober 1957 betraktes fortsatt som en av de beste spillefilmene som er produsert i Norge.
Skuespiller Jack Fjeldstad gjorde en fremragende innsats som Baalsrud, og filmen ble nominert til Oscar for beste fremmedspåklige film.

Et par timer før premieren på filmen "Ni liv" satte seg Baalsrud ned med Erik Bye, som da var programleder i Søndagsposten. Han forteller om hvordan han har fulgt med på innspillingen, men helt siden krigen forsøkt å glemme historien.

LYTT: Jan Baalsrud om filmen "Ni liv" som kom i 1957

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, "Ni liv" . Foto: Aage Storløkken
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Myteomspunnet

I 1987, tretti år etter at filmen hadde hatt premiere, laget Brynjar Tollefsen et radioprogram der han intervjuet en rekke mennesker som på en eller annen måte krysset sporene til Baalsrud under krigen.

LYTT: Det tiende livet - myten om Jan Baalsrud. Brynjar Tollefsen forteller Jan Baalsruds historie med hendelsene i "Ni liv" som utgangspunkt. Sendt 27. juli 1987

Operasjon Martin

Radioprogrammet "Ni liv - femten døde" fra 1993 handler om Operasjon Martin - oppdraget som sendte Jan Baalsrud ut på flukten som ble beskrevet i "Ni liv" da Baalsrud og flere menn fra Kompani Linge ankom Rebbenesøya i Troms i 1943.
Femti år etterpå befinner seg programleder Finn Skjoldbjærg på samme sted med journalist og lokalhistoriker Holger Raste.

LYTT: Ni liv - femten døde. Om Operasjon Martin i 1943, der blant andre Jan Baalsrud deltok. Sendt i 1993

Baalsrud døde i 1988 etter å ha drevet landbruk på Kanariøyene i lang tid.

LYTT: Jan Baalsrud er død. Fra Dagsnytt 31. desember 1988.