Hopp til innhold

Jan Baalsrud

Jan Baalsrud var en av medlemmene i Kompani Linge og han fikk sin historie udødeliggjort i Arne Skouens film "Ni liv" i 1957.

Jan Baalsrud i 1955
Foto: Scanpix / SCANPIX

Motstandsbevegelsen i Norge vokste frem i løpet av sommeren 1940, både den militære og den sivile. Jan Baalsrud ble raskt involvert i bevegelsen og ble sendt til Storbritannia i 1941 der han ble en del av Kompani Linge.

I et intervju gjort på engelsk i 1951 fortalte vennene Jan Baalsrud og Max Manus om sine erfaringer under og etter krigen.

1955 Krigshelten Jan Baalsrud, (1917-1988) hvis historie ble udødeliggjort i filmen "Ni liv" i 1957.

Krigshelten Jan Baalsrud hjemme på Slemdal i Oslo i 1955.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Mannen med ni liv

Som den eneste overlevende etter at båten Brattholm forliser, tar Baalsrud seg gjennom de tyskokkuperte områdene i Norge til det nøytrale Sverige i 1943.


Intervju fra Sveriges Radio 1955

Rolf Lundgren fra Sveriges Radio intervjuet Baalsrud i november 1955. Du hører også Marius Grønvold og Sverre Larsen fortelle om Baalsruds flukt.

Dramaet ble en norsk filmklassiker

Arne Skouen lagde film av Baalsruds dramatiske historie, og resultatet ble særdeles vellykket. "Ni liv" som hadde premiere i oktober 1957 betraktes fortsatt som en av de beste spillefilmene som er produsert i Norge.
Skuespiller Jack Fjeldstad gjorde en fremragende innsats som Baalsrud, og filmen ble nominert til Oscar for beste fremmedspåklige film.

Et par timer før premieren på filmen "Ni liv" satte seg Baalsrud ned med Erik Bye, som da var programleder i Søndagsposten. Han forteller om hvordan han har fulgt med på innspillingen, men helt siden krigen forsøkt å glemme historien.

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, "Ni liv" . Foto: Aage Storløkken
Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Myteomspunnet

I 1987, tretti år etter at filmen hadde hatt premiere, laget Brynjar Tollefsen et radioprogram der han intervjuet en rekke mennesker som på en eller annen måte krysset sporene til Baalsrud under krigen.

Operasjon Martin

Radioprogrammet "Ni liv - femten døde" fra 1993 handler om Operasjon Martin - oppdraget som sendte Jan Baalsrud ut på flukten som ble beskrevet i "Ni liv" da Baalsrud og flere menn fra Kompani Linge ankom Rebbenesøya i Troms i 1943.
Femti år etterpå befinner seg programleder Finn Skjoldbjærg på samme sted med journalist og lokalhistoriker Holger Raste.

Baalsrud døde i 1988 etter å ha drevet landbruk på Kanariøyene i lang tid.