NRK Meny
Normal

Internett gjør deg sosial

Ungdom som bruker mye tid foran datamaskinen er ikke isolerte - snarere tvert imot.

Nettsamfunn
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Hør: Det går an å vere sosial framfor skjermen

Som deltaker i dataspill over internett eller som bruker av et nettsamfunn, har man et samlingssted hvor man treffer andre og knytter bånd. Dette fører til at det dannes nye arenaer for ulike typer sosiale nettverk og kan ikke betegnes som et problem. Det mener Berit Skog, som er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU i Trondheim.

Skog har jobbet med studien "Fra World of Warcraft til Facebook" som tar utgangspunkt i en spørreundersøkelse gjort på The Gathering i Vikingskipet på Hamar påsken 2008. Her var målet å kartlegge bruken av dataspill og nettsamfunn blant deltakerne. De mest populære nettsamfunnene blant The Gathering-deltakerne er Youtube med 78 prosent og Facebook med 73 prosent. Til sammenlikning er bare 47 prosent aktive på Nettby, 18 prosent på Myspace og 15 prosent på Blink.

Flørting og romanser

- Det er interessant med den store interessen for Youtube. Dette er et nettsted hvor man legger ut videosnutter. Her er det mye actionrelatert som interesserer guttene. Facebook skiller seg en del fra Youtube ved å være mer et sosialt vennesamfunn. Det går an å se hvem man har på vennelista si, og man bruker Facebook særlig til å se på bilder som andre legger ut. Det er også populært å se på andre venners profilsider. Her er det også litt flørting og romanser, og man skriver på de digitale oppslagstavlene hos hverandre. Det er for eksempel mange som setter pris på at Facebook har automatisk varsel av bursdager, forteller Berit Skog.

Noe av det Skog lurte på angående dataspill var om man vanligvis spiller alene eller sammen med andre - og hvor lenge man spiller. Undersøkelsen viser at World of Warcraft er det mest populære spillet blant deltakerne på The Gathering. På verdensbasis har spillet over 10 millioner spillere.

- Noe av det som kan forklare dette spillets popularitet er at spilleren lager en figur som leves ut i selve spillet. Spilleren får et oppdrag som må løses i samarbeid med andre, og det skapes stadig nye utfordringer, sier Berit Skog.

Dyr.no

Mitt dyr er et norsk nettsamfunn for dyreelskere. De har over 2650 registrerte medlemmer og over 4370 registrerte dyr.

Foto: Faksimile / Dyr.no

Utvikler sosiale fellesskap

Det var bare 16 prosent av deltakerne på The Gathering som spilte alene. 45 prosent spilte sammen med andre. Kontakten mellom spillerne skjer enten på nett eller ved å bruke mobiltelefonen. På større samlinger som The Gathering har man også kontakt med andre spillere i samme rom.

- Det utvikles altså sosiale fellesskap rundt dataspill, noe som særlig gjelder den nettbaserte spillingen. En spiller som sitter alene foran datamaskinen sin, men som samarbeider med andre, oppfatter seg neppe som isolert, sier Skog.

Hør saken i Kveldsåpent torsdag 30.04.08.

Hør: Det går an å vere sosial framfor skjermen

Kveldsåpent, NRK P1