Idyll i Portveien 2

Den 19. mars 1985 åpnet Eli og Jarl døren til Portveien 2 for første gang.

Portveien 2

Kvalitet for småbarn basert på klassisk barnehagepedagogikk med humor, læring og underholdning som ingredienser fra en kolonihavehytte på Sagene i Oslo. Dette var rammen i Portveien 2. Programmene i NRKs storsatsning skulle være dagsaktuelle og ble tatt opp dagen før sending.

Se klipp fra aller første episode av Portveien 2:

Barne-TV - Portveien 2
Foto: NRK

Video: Portveien 2 (Første episode)

Hovedpersonene

Seriens gjennomgangsfigurer er to voksne programledere. I begynnelsen Eli Rygg og Jarl Goli - senere Eli og Terje Strømdahl. Hånddukken Raffen som forestiller en giraff, er også helt sentral i serien. Barn er lite til stede i programmene, men Raffen med sine rampestreker kan sees som en representant for barna. Programlederne forstår ikke hvorfor pussige og overraskende situasjoner oppstår, og det er bare seerne som kan se hva slags sprell Raffen har funnet på.
-Noe av det første jeg så på tv var Portveien 2, og den usynlige Raffen husker jeg best. Han var kul, forteller Stian Presthus, nå programleder i Superia.

Læring i fokus


I hvert program er det fokus på et aktuelt tema som barna kan lære noe av. Læringen skjer gjennom tegnings- og formingsaktiviteter, sang og gjennom å skape selv. Sanger som den rockepregede Ta en potet ble veldig populære og bidro til å skape en ny barnekultur innenfor musikken.
Godt gjennomarbeidede manus dannet grunnlaget for programledernes presentasjoner. Utgangspunktet var datidens oppfatning av hvilke kunnskaper og holdninger barn skulle lære for så senere å kunne fungere som voksenpersoner.
-Læringen ble presentert i en underholdende ramme. Barne-tv skulle være gøy, og barna skulle få lov til å slappe av foran skjermen, sier Karin Hake som var sjef for småbarnsredaksjonen på den tiden.

Eksportvare


Portveien 2 er laget helt og holdent av norske programskapere, forfattere, komponister og medvirkende - eksterne krefter i stor utstrekning.
Hermann Gran, en av fire producere i Portveien 2, forteller at på 1980-tallet ble norsk barne-tv toneangivende rundt om i verden for hvordan kvalitet på god barne-tv skulle defineres.
-De viktigste ingrediensene var gjennomarbeidet innhold, behagelig tempo, stor fortellerglede sammen med levende fantasi som ga opplevelser både til barna så vel som voksne, sier Gran.

Spinn off-produkter


Produktutviklingen hadde så vidt kommet i gang da Portveien 2-serien ble laget. Alle spinn off-produkter skulle ha en pedagogisk hensikt.
-LP-er, tallerkener og aktivitetsbøker var ment som en pedagogisk forlengelse av serien, og inntektene av salget ble kanalisert tilbake for å lage nye barne-tv-program, forteller Hake.