Mariann og Ida vant INTRO

Sopranen Mariann Fjeld Olsen (29) bratsjisten Ida Bryhn (26) vant INTRO-klassisk 2008. - Dette er musikere med noe på hjertet sier juryformann Helge Skansen fra Rikskonsertene.

Mariann og Ida

Sopranen Mariann Fjeld Olsen (til venstre) og bratsjisten Ida Bryhn

Foto: Thor Brødreskift

Det var to svært lykkelige vinnere som etter finalekonsert under festspillene i Bergen lørdag, kunne motta gratulasjoner og blomster fra en godt fornøyd juryformann, Helge Skansen i Rikskonsertene.

- De har begge god formidlingsevne og er meget teknisk dyktige, sier Skansen. Og mener det skal bli morsomt å jobbe med dem.

Seks finalister

Etter prøvespill for Rikskonsertenes prestisjetunge lanseringsprogram, var seks velkvalifiserte unge musikere klare til finalekonserten i Bergen. Konserten viste nok en gang at unge norske klassiske musikere holder et høyt nivå.

Mjøndalen

Mariann Fjeld Olsen er fra Mjøndalen, men har tilbrakt sju år i Sverige, blant annet som student ved Operahögskolan i Stockholm.

Under finalen i Logen 24.mai sang hun Puccini, Kurt Weill og Ivar Hällstrom.

Reise

Under Rikskonsertenes lanseringsprogram håper Fjeld Olsen å få reise mye, treffe og jobbe med andre musikere og å stå på nye konsertscener.

- Dette var en enorm glede, stråler Mariann. - Jeg gleder meg til å utforske nytt repertoar og å gå nye veier. Jeg er veldig glad i å reise og ser frem til å dra på konsertturné.

Repertoar

Ida Bryhn kommer fra Oslo, og avslutter i år diplomstudier ved Norges musikkhøgskole. Hun ser frem til å samarbeide med Rikskonsertene de neste to årene, og til å utforske en solistkarriere.

Hennes framførelse av Bach, Jongen og Hindemith ga henne den delte seieren.

- Bratsj er ikke et veldig eksponert instrument, så jeg håper å kunne få samarbeide med komponister og å få være med å forme et repertoar, sier Ida Bryhn.

Presentasjon

Som vinnere av lanseringsprogrammet INTRO-klassisk vil Fjeld Olsen og Bryhn i en to-års periode bli presentert for et bredt publikum og bli promotert i media og bransjenettverk både i Norge og utenlands.

Festivaler, orkestre, MIC – Norsk Musikkinformasjon og Utenriksdepartementet samarbeider med Rikskonsertene om INTRO-klassisk.

Jury

I juryen hadde Helge Skansen med seg kollega Arnfinn Refsdal fra Rikskonserten og fire særdeles erfarne musikere: Anne Gjevang, Øystein Birkeland, Peter Herresthal og Erik Niord Larsen.

I de siste årene har det blitt det normale å peke ut ikke bare en, men flere vinnere. I fjor var det hele tre vinnere, og i år valgte altså juryen å la to av de seks finalistene dele førsteplassen