NRK Meny
Normal

I Nansens skispor

En helt spesiell skitur med 23 år gamle og den gang ukjente, Fridtjof Nansen, er tema i timen med Natur og Vitenskap i uke 11.

Fridtjof Nansen
Foto: J. Wickstrøm / Nasjonalbiblioteket

Vi skal tilbake til året 1884. Den enda ukjente Fridtjof Nansen går omkring i Bergen og forarger seg over det våte og dårlige vinterværet.Nansen bodde på den tiden i Bergen og jobbet som vitenskapelig assistent ved Bergen Museum.


Den 26. januar 1884 får han se en annonse for et hopprenn i Husebybakken i Christiania. Rennet arrangeres 9 dager senere, den 4. februar, og Nansen bestemmer seg for å delta. Men han tar ikke den enkleste veien over til Østlandet. Nei, i det vi med dagens øyne kan kalle beste Nansen-ånd, tar han turen på ski over fjellet.

I april 1963 sender NRK et radioprogram hvor journalistene Håkon Karlsen og Jan Frydenlund går på ski over Langfjella, i Nansens fotspor, sammen med den kjente friluftsmannen, skribenten og fjellføreren Claus Heiberg.

Selv beskriver Nansen sin tur over Langfjella i 1884 i boken ”Friluftsliv”, og vi får på mange måter to turopplevelser samtidig – både den opprinnelige fra 1884 og gjenfortellingen i form av radioprogrammet fra 1963.

Du kan også høre sendingen ”I Nansens spor” her:
I Nansens spor