NRK Meny
Normal

I Nansens fotspor

Børge Ousland og Thomas Ulrich følger sporene til Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansens på deres legendariske polferd. Hver torsdag forteller Ousland hvordan det går direkte i Kveldsåpent i NRK P1.

Nansens fotspor: Starter fra polpunktet

Børge Ousland og Thomas Ulrich må også slite når de går i Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansens fotspor på deres legendariske polferd.

Foto: Thomas Ulrich

Polfarerne Børge Ousland og Thomas Ulrich har lagt ut på en ekspedisjon ingen har gjort på 110 år. De nærmeste månedene skal de følge sporene til Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansens polferd. Av mange regnes dette som den tøffeste turen som er gjort i polarhistorien.

Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen forlot polarskuta Fram vinteren 1895/96. De mislyktes i framstøtet mot Nordpolen og  måtte de gjøre retrett sørover. De endte opp på Frans Josef Land hvor de overvintret fra august 1895 til mai 1896.

Dobbel sovepose

Ekspedisjonen i Nansens fotspor isbjørn

Isbjørn er en av de store utfordringene for Børge Ousland og Thomas Ulrich.

Foto: Thomas Ulrich

Det blir mange måneder i mørke, den eneste lyskilden var det dunkle lyset fra tranlampen som bidro til å holde innetemperaturen på rundt nullpunktet. Ute kunne det være ned mot 40 minusgrader. De to mennene holdt varmen ved blant annet å ligge i dobbel sovepose. Mot slutten av denne perioden inviterte Nansen Johansen til å være dus.

Selv om situasjonen var ganske så håpløs ga de to aldri opp. Og  sommeren 1896 traff de på en britisk ekspedisjon under ledelse av Frederick George Jackson og ble reddet.  

Nytt lys over ferden

I likhet med polarheltene 110 år tidligere bruker også Ousland/Ulrich ski. Noe tryggere er nok deres ferd enn Nansen og Johansen, men deres erfaringer vil nok også kaste nytt lys over denne berømte turen.

I tilegg skal de to også dokumentere og kartlegge naturen og dyrelivet. Hver dag tar de prøver av istykkelse og snødybde for Norsk Polarinstitutt.

Den største utfordringen blir nok å holde isbjørnen på avstand.Vinteren 1896 holdt Hjalmar Johansen på å bli spist av isbjørn og bare flaks reddet livet hans. Derfor er dagens polfarere forberedt: Hver kveld rigger de opp snublebluss utenfor teltet, og den skarpladde revolveren er aldri langt unna.

Spør Ousland

Hør om hvordan alt dette går når Børge Ousland er på lufta i Kveldsåpent i NRK P1 hver torsdag. På NRK.no har de to i Nansens fotspor også egne nettsider hvor de som er interessert kan følge turen. Du kan også sende inn spørsmål til Børge Ousland ved å sende en SMS med kodeord "åpent" til 1987.

Nansens fotspor 31. mai: Bursdagsfeiring

Bursdagsfeiring i teltet til polfarerne Børge Ousland og Thomas Ulrich.

Foto: Thomas Ulrich