Hopp til innhold

I det gamle Egypt

I fire programmer var På livet løs i Egypt for å oppsøke en kultur som blomstret 1500 år før vår tidsregning. Det ble et møte med sterke kvinner, mektige gudeskikkelser og dunkle gravkammer.

Pyramidane i Giza
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Av Solveig Bøhle

Historiens bue spenner over et tidsrom på 1500 år når vi går i fotsporene til kvinnene Hatshepsut, dronning Nefretite, dronning Teie og Kleopatra.

Programmene ble første gang sendt i 1999 og er ved Solveig Bøhle og Gunnar Danbolt.

Hør:

Isis - livets gudinne:
På livet løs i det gamle Egypt (1)

Hatshepsut - datter av solen:
På livet løs i det gamle Egypt (2)

Dronningmakt og kvinneskjebner:
På livet løs i det gamle Egypt (3)

I Luxortempelet:
På livet løs i det gamle Egypt (4)

Kleopatra

Mange myter og færre fakta finnes om Kleopatra. Men at hun var en smart dame. kanskje mer intelligent enn vakker, det tror man i dag. Hun gjorde sin entre i verdenshistorien, da hun som 19-åring klarte å overtale 53 år gamle Cæsar, den romerske keiseren, til å bli med på en tur på Nilen. En seiltur som fikk mange konsekvenser.

Hatshepsut

Hatshepsut

Statue av den kvinnelige faraoen Hatshepsut.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Nærmere 1500 år før Kleopatra levde Hatshepsut, kvinnen som besteg farao-tronen til tross for at den var forbeholdt menn. På statuer som er bevart av henne ser vi et vakkert ungpikeansikt, men historien forteller om en strategisk dyktig politiker som styrte det daværende Egypt i 22 år.

Luxor

Trolig ble Hatshepsut myrdet av sin yngre medregent, Thotmose den tredje som ikke tålte at kvinner tok seg tilrette på maktens arena. Men i dag er det hennes kulturekspedisjon til landet Punt som reflekteres i historien, mer enn hans krigstokter. Og det er til hennes dødstempel på vestbredden av Luxor at turistene valfarter. Dronningene Teie og Nefretite, svigermor og svigerdatter også sterke kvinner som spilte en viktig rolle i sin tid.

Sterke medspillere

Dronning Teie som medregent og Dronning Nefretite som medspiller i en revolusjon for en eneveldig gud. Og i dag? For parfymehandleren i Khan el Khalili-basaren i Kairo er de først og fremst eksotiske navn som lokker turistene til hans disk. For hvem vil ikke spre en duft Nefretite eller Kleopatra rundt seg.

Sendes på NRK Gull mandag 7. februar og mandag 14. februar.