Hyller hverdagsheltene

Dikteren Kolbein Falkeid hyller det modige hverdagsmennesket. Falkeid etterlyser flere historier om hverdagshelter i norske medier.

Kolbein Falkeid
Foto: NRK

-De modige menneskene trer fram fra anonymiteten som skygger. Når de utfører sine gjerninger er de fylt med et mot som gir oss andre inspirasjon og kraft i hverdagen. Jeg tenker for eksempel på mennesker som slenger trosser over til havaristen med fare for sitt eget liv, eller folk som går inn i en brennende bygning for å redde mennesker.

Disse hverdagsheltene er som regel totalt ukjente personer, og etter den modige handlingen går de tilbake til anonymitetens verden, uten krav om anerkjennelse. Midt i det kommersielle kjendishysteriet skulle jeg ønske at mediene var flinkere til å trekke frem historier om hverdagsheltene. De modige menneskene er de største menneskene, sier Kolbein Falkeid.

I programmet ”Under samme himmel” snakker Kolbein Falkeid også mye om undring .

– Jo mer jeg leser og lærer, jo mindre forstår jeg av livets mysterier. Et klokt menneske er et ydmykt menneske i møte med medmennesker og skaperverket, sier Kolbein Falkeid i ”Under samme himmel”. Samtidig vedgår dikteren at tenkning er en lidelse.

- Erik Bye sa til meg en gang at han kvidde seg for å gå bort til skrivebordet. Det var som en forbannelse å sette seg ned å tenke. Jeg kan også kjenne meg igjen i dette. Samtidig er det menneskets plikt å tenke, selv om jeg noen ganger lurer på om kunnskap fører fram i det hele tatt, sier Kolbein Falkeid i programmet ”Under samme himmel”.

Levi Henriksen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I Ord for dagen møter vi Levi Henriksen fra Kongsvinger.

Under samme himmel NRK P 1 Radio, lørdag klokka 07.35.