Hverdagsbilder fra 30-tallet

Hvordan artet hverdagen seg i Norge på 30-tallet? Hvor mye kostet krabben på Fisketorget i Bergen og hvilke drinker bestilte man på Phønix Bar i Trondheim?

Amerikabåten Stavangerfjord ankommer Stavanger.
Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

 

Gjenopplev atmosfæren i bygatene og parkene, på kafeene, restaurantene og på arbeidsplassene. NRK Gull tar deg med tilbake til 30-åra, og vi møter vanlige folk som forteller om sine daglige gjøremål.

Oslo

Første stopp er Oslo, hvor Thorstein Diesen, Gunnar Nygård og Alf Halvor Kalmoe gir oss små øyeblikksbilder. Vi starter grytidlig i Sporveishallen idet vognene kjører ut og setter byens liv i gang. I Fiskehallen er det på sitt livligste med salg av fersk torsk. Vi går videre til Youngstorget for å kjøpe blåveis og til Vaterland hvor "Arbeidsløses kafé" ligger. Rundturen avsluttes på Drosjebilsentralen: Det er teatertid og Oslo skal ut og more seg. Bestyrerinne frøken Moe informerer om trafikken og kjøretøyene i Oslo anno 1934.

Stavanger

Neste stopp er Stavanger hvor Jakob Fredriksen, Vegard Sletten og Arne Espeland tar med seg mikrofonen rundt i byen en lørdag i 1935. Torgplassen ved Domkirken er full av liv og røre med salg av egg, lefser, blomster, kjøtt, og frukt, frukt over alle grenser - alt "fra Ryfylkets frukthager, fra Jærens dype jord". Vi går videre til Fiskebrygga og til Frue Meieri. Ved Breiavatnet - "byens blinkende øye" - ligger parken som en rolig plett i storbyen. Kl 19 er det strøktid i Stavanger, da promenerer siddisene og kaster lange blikk til hverandre under klokkespillet fra Domkirken.

Bergen

I Bergen rapporterer programleder Georg Dahl fra Fisketorget i 1937. Det er august måned og mange turister besøker byenes kanskje største turistattraksjon. Sveitsere, tyskere og engelskmenn uttaler seg i positive ordelag. Dahl møter også en kvinnelig frelsesarmesoldat, et postbud og en frukthandler fra Sogndal. Ei ung dame fra Trondheim synes kveiten er dyr, hun betaler 2 kr, mens den i Bergen koster 2 kr og 30 øre.

 

Olav Tryggvason-statuen i Trondheim
Foto: Scanpix / SCANPIX

Trondheim 

I Trondheim gir Josef Jervell Grimelund oss et bilde av ”det moderne Trondheim” fra 1936. Vi besøker fiskehandlerne i Ravnkloa og møter torgkoner som selger frukt, grønnsaker og blomster. På Nidar Sjokoladefabrikk er det lunsjpause og damene er i godt humør, mens på Müllers restaurant diskuterer to menn oppgangstidene i Trondheims næringsliv. På ettermiddagen leker 4 år gamle Elsi og andre barn i en park. Det blir sen middag i Palmehaven på Britannia Hotell med påfølgende drinker på Phønix Bar. Rundturen avsluttes under Nidarosdomens velv til toner fra kirkeorgelet.

 

 

Tromsø

Siste stopp for dette streiftoget er Tromsø . Året er 1937 og Sverre Melvær og Lars Normann Sørensen besøker ishavets hovedstad . Skipper Moe på fangstskuta Isfjell har nettopp kommet heim fra ishavsfiske, og orienterer om turen og fangsten. Deretter blir vi med inn i Hagerups butikk og følger bestillingen av proviant til en fangsttur på Spitsbergen. Turen avsluttes hos Troms Innland Rutebilstasjon som har 8 busser, deriblant ”midnattsolbusser” med soltak og sovestoler.