NRK Meny
Normal

Hvem får den tredje finalebilletten?

Fire nye talenter er klare for å kjempe om finalebillett i NRKs store solistkonkurranse Virtuos.

Delfinalistene i pulje 3 Virtuos 2012

Her er de som skal i ilden i Virtuos på søndag: Fra venstre Sonoko Miriam Shimano Welde, Jørgen Lund Karlsen, Amalie Stalheim og Eivind Holtsmark Ringstad.

Foto: Erik Dyrhaug

Cellisten Sandra Lied Haga (17) fra Oslo, og trompetisten Hans Marius Andersen (17) fra Bergen har begge spilt seg rett til Virtuosfinalen med Kringkastingsorkestret søndag 18. mars.

Totalt skal fem finalister plukkes ut til NRKs store solistkonkurranse, og nå på søndag kniver fire nye talenter om den tredje finalebilletten . Programleder i Store Studio på Marienlyst er Espen Beranek Holm, og i juryen sitter bratsjist Nora Taksdal, dirigent Cathrine Winnes Trevino, pianist Helge Kjekshus og NRKs Arild Erikstad.

På søndag 4. mars kl. 10.05 hører du på NRK P2 :

Sonoko Miriam Shimano Welde (15) - fiolin

Sonoko Miriam Shimano Welde virtuos

Sonoko Miriam elsker maccaroni and cheese og japansk fjernsynsdrama.

Foto: Fotograf Kerstin Mertens

Sonoko Miriam bor i Bergen og går på Danielsen ungdomsskole. Hun begynte å spille fiolin i Minnesota som 5 åring, og går nå hos Stephan Barratt-Due ved Barratt Due musikkinstitutt.

- Jeg drømmer om å kunne leve av musikk, og å spille med gode musikere. Det høres utrolig cheesy ut, men jeg vil at spillingen min skal bety noe for noen, sier Sonoko Miriam. Når hun ikke går på skolen eller spiller fiolin liker hun å se på japansk fjernsynsdrama og kunstløp, spesielt det kanadiske isdansparet Tessa Virtue og Scott Moir.

- Også er jeg opptatt av mat! Favorittretter er sushi, maccaroni and cheese og roast beef.

Hun har vært solist med bl.a. Bergen Filharmoniske orkester, Collegium Musicums orkester, Ung Symfoni, og Estonian Chamber Orchestra.

Jørgen Lund Karlsen (18)- saxsofon

Jørgen Lund Karlsen

Jørgen elsker trening og nye kick.

Jørgen bor i Fredrikstad, der han går på realfaglinjen ved Fredrik II v.g.s. I tillegg er han student ved talentprogrammet "Unge Musikere" ved Norges Musikkhøgskole.

- Musikken er viktig, og jeg spiller, underviser og dirigerer. Ellers er jeg altetende når det gjelder aktiv fritid. Liker å møte nye utfordringer på ukjente arenaer, det gir "kick" og nye opplevelser. Er glad i å holde på med fysisk trening, og å være sammen med russebilkompiser.

Jørgen spilte seg til finalen i Virtuos 2010, og har vært solist med KORK, Kongelig Norske Marines Musikkorps, Forsvarets Musikkorps Vestlandet, Det Norske Blåseensemble, Trondheim Symfoniorkester. Han har også flere seiere i NM-solist og Ungdommens Musikkmesterskap.

Amalie Stalheim (18 år) - cello

Amalie Stalheim

Amalie drømmer om å spille de store cellokonsertene med orkester.

Amalie kommer fra Fana i Bergen, og har spilt cello siden hun var 6 år. Nå går hun på musikklinjen på Langhaugen VGS, og pendler til Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo for å følge konservatorieklassen der.

- Min største drøm er å sitte som solist foran symfoniorkestre over hele verden og spille de store cellokonsertene. Jeg kommer fra en musikerfamilie, og har spilt mye sammen med mine to søstre som spiller fiolin begge to. Ellers liker jeg godt å trene og gå på tur med hunden min, Mingus.

Amalie har mottatt flere priser, som G9alt-stipendet fra SR Banken, Drømmestipendet fra Norsk Tipping, Talentutviklingsstipendet fra Bergen kommunes, og Kulturprisen i Fana og Ytrebygda. Hun har også vært engasjert under Festspillene i Bergen, Fartein Valen Festivalen og Norwegian Youth Chamber Music Festival i Stavanger.

Eivind Holtsmark Ringstad (17) - bratsj

Eivind Holtsmark Ringstad

Eivind bruker all tid utenom skolen på musikken.

Foto: Morten Brakestad / Morten Brakestad

Eivind bor i Oslo, der han går på musikklinja ved Foss v.g.s.. og i konservatorieklassen ved Barratt Due Musikkinstitutt. Han begynte på fiolin som 5-åring, og konverterte til bratsj da han var 14.

- Utenom skolen går all tiden min til musikk. Jeg har lyst til å utdanne meg som musiker, og vil studere i utlandet eller på Norges Musikk Høyskole. Jeg er også en ivrig kammermusiker, og spiller i orkesteret Oslo Camerata.


Eivind har vunnet bl.a. Ungdommens Musikkmesterskap og Sparre Olsen konkurransen, samt 4. plass i den internasjonale Brahms konkurransen i Pörtschach Østerrike. I fjor representerte han Norge under festivalen "Rising Stars" i Kremlin.