Hopp til innhold

Husk oss til livet

På Jødisk Museum i Oslo åpnet det en ny utstilling denne uken. Den markerer at det 26.november var 72 år siden de norske jødene ble arrestert og sendt til Tyskland.

Original fangedrakt, tatt med hjem fra Auschwitz. En av de første gjenstandene Jødisk Museum fikk.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

De kom om natten

Barnealbumet til Ruth Salkowski fra Tromsø ble funnet i arkivet til Sikkerhetspolitiet etter deporta

Barnealbumet til Ruth Salkowski fra Tromsø ble funnet i arkivet til Sikkerhetspolitiet etter deportasjonen i 1942.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Den 26.november 1942 gikk to transportskip fra Norge til Tyskland. Det var ”Donau” og ”Monte Rosa”. Om bord var til sammen 772 jøder, menn, kvinner, barn, gamle og syke. Av disse kom 9 tilbake. –”Husk oss til livet” er ikke en vanlig holocaust-utstilling, sier historiker Mats Tangestuen på Jødisk Museum i Oslo. – Vi forsøker å gi glimt av hverdagsliv og individuelle livshistorier gjennom gjenstander, fotografier og fortellinger om livet i de jødiske familiene som ble rammet av katastrofen.

Utstilling på Jødisk Museum i Oslo

Historiker Mats Tangestuen i utstillingen ”Husk oss til livet” på Jødisk Museum i Oslo.

Historiker Mats Tangestuen i utstillingen ”Husk oss til livet” på Jødisk Museum i Oslo.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Det handler om levende mennesker, ikke tall, sier Tangestuen. Til den nye utstillingen har Jødisk Museum intervjuet 22 personer som er etterkommere etter noen av dem som greide å flykte før arrestasjonene. En av dem forteller om hvordan det var å stå innenfor når NS og Statspolitiet banket på døren midt på natten til 26.november. – Da vi kom ned på kaia med drosje hadde akkurat Donau tatt inn landgangen og en tysk soldat sendte oss hjem, sier dette tidsvitnet, som senere greide å rømme til Sverige sammen med sin mor og tante.

Tidsvitne

Tidsvitne Kurt Valner er født i 1919. Vokste opp i et jødisk hjem på St Hanshaugen i Oslo. Musiker o

Kurt Valner er født i 1919. Vokste opp i et jødisk hjem på St Hanshaugen i Oslo. Musiker og krigsveteran i US Navy.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

I Museum møter du også Kurt Valner, født 1919 på St. Hanshaugen i Oslo. I et opptak fra 2008 forteller han om hvordan jødehets og propaganda ble mer og mer tydelig i Oslo i årene før krigen. - Jeg er ikke så overrasket nå lenger, men det er mange sterke utsagn fra skoleelever med arabisk bakgrunn som kommer hit på klassebesøk, sier Tangestuen.

Holdninger

Tre gode venner i Larvik. Den ikke-jødiske kjæresten til venstre, en venninne til høyre.

Tre gode venner i Larvik. Den ikke-jødiske kjæresten til venstre, en venninne til høyre. I midten kjæresten som forsvant natten til 26.november 1942.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Her sitter folk og forteller at de er overbevist om at jødene styrer verden, at det var jødene som sto bak 11.september og lignende utsagn. Noen ganger sier lærerne at de ikke kan fortelle på forhånd hvor de skal, for da er det mange elever som ikke får lov av sine foreldre til å besøke Jødisk Museum. – Det er greit at disse holdningene kommer fram, for da kan vi diskutere det. Og kanskje så et lite frø i disse elevene som gjør at de får et annet bilde, sier Mats Tangestuen.

Spennende historie får du Museum, NRK P2, lørdag 1/12 kl. 16.03 og søndag 2/12 kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.