Normal

10 kriser som er verre enn finanskrisen

Ifølge avisene har det aldri vært så mye krise som nå. Men det tror vi ikke noe på. Her er de ti største krisene som er verre enn dagens finanskrise.

Fuck börsn
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

10 kriser som er verre enn finanskrisen

Skal vi tro kremen av norske journalister, har det aldri vært så mye krise som nå. Og dette gjelder ikke bare fjoråret, selv om det ga oss en flunkende ny finanskrise. År for år har det har vært en dramatisk økning i antallet kriser helt tilbake til 1983. Tror du oss ikke? Da får du heller mistro det samlede norske journalistkorps! Her er grafen over bruken av ordet "krise" i norske aviser for hele etterkrigstiden, etter antall nevnelser per år:

Bruk av ordet "krise" i norske aviser 1945-2008
Foto: Ill: Retriever

Som vi ser er den pågående finanskrisen den mest dramatiske så langt - nesten dobbelt så dramatisk som de samlede 2007-krisene. Og det er så vidt vi kan forstå ingen grunn til å se lyst på fremtiden.

Noe sier oss alliikevel at det var verre før. Mye verre. Her er den endelige topp 10-listen!

10. Byllepestkrisen (1346-49)

Vi har ikke noe særlig pålitelig statistikk for hva vekterne ropte ut på midten av 1300-tallet, men vi antar at de ikke sparte på de tunge ordene da heller. Når et sted mellom en tredel og halvparten av Europas befolkning stryker med ser vi ingen grunn til det.

Den andre defenestreringen i Praha

Det siste i våpenteknologi under Tredveårskrigen: Kaste folk ut av vinduet

Foto: Ill: Wikimedia Commons

9. Tredveårskrisen (1618-48)

Om en hel hær marsjerer over åkeren din en gang, er det krise. Om de gjør det hvert år i tredve år , er det en tredveårskrise.

8. Istidskrisen (ca. 110.000-10.000 år siden)

Midt i alt pratet om global oppvarming er det verdt å huske at global nedkjøling heller ikke er så fett. Neandertalerne, for eksempel, hadde total krise på denne tiden, og døde ut.

7. Nazikrisen (1933-45)

Tyske nazister satte en foreløpig rekord i krise da de satte i gang andre verdenskrig noen tiår tilbake. Det døde så mange at det fortsatt er uklart hvor mange de hadde direkte ansvar for å ta av dage (jf. stalinkrisen).

6. Første verdenskrise (1914-18)

Vel, den gjaldt vel egentlig bare Europa, men vi gjorde en god jobb av å ta livet av hverandre i sivilisasjonens navn på den tiden. Rundt 20 millioner døde totalt er vel nok til å kvalifisere til krise selv i vår blaserte tid.

(Foreslått av Rolf)

5. Koloniseringskrisen ( ca. 1500-1970 )

Denne krisen var kanskje ikke like merkbar på våre kanter av verden, men desto mer i resten av den. Det var fordi det var vi (eller land vi synes det er ganske naturlig å sammenligne oss med) som sto bak koloniseringen.

4. Asteroidekrisen (ca. 65 millioner år siden)

Og når vi er inne på kriser som rammer de andre - her er en som menneskene slett ikke rakk å være med på. Men dinosaurene og 75% av alle artene i verden hadde en skikkelig utrydningskrise.

3. Finanskrisen (1929)

Og hva finanskriser angår, er det jo ikke mer enn et knapt århundre siden vi var en del verre ute. Det er nesten så man for en gangs skyld skulle tro verden hadde lært noe.

2. Klimakrisen (nå og fremover)

For hva er noen millioner, enten det gjelder menneskeliv eller kroner, mot utslettelsen av livet på planeten? Om vi fortsetter å jobbe hardt nok for det, skal du ikke se bort fra at vi får det.

(Foreslått av zambo og flua)

1. Solkrisen (om ca 5 milliarder år)

De fleste kriser kan man gjøre noe med og komme over. Men én har vi litt vanskelig for å se for oss at vi skal riste av oss: Når solen om en 5 milliarder års tid eller så går inn i sin fase som rød kjempe , vil den vokse ut forbi jordens bane. Vi blir svelget opp, og det er lite å gjøre med det. Farvel.