NRK Meny
Normal

De dårligste norske svarene på ting i utlandet

Vi er så få her i landet, så vi burde kanskje akseptere at ikke alt i verden har et svar hos oss. Men det gjør vi ikke. Vi har kåret de tristeste norske svarene på fine ting de har i utlandet.

Petersplassen i Roma, Brygga i Tønsberg, Elisabeth Andreasson og Elisabeth Andreassen
Foto: Montasje: NRK.no/humor

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Norges dårligste svar på fine ting de har i utlandet

Norge er et lite land. Antageligvis er det et flertall av verdens befolkning som ikke en gang vet om at vi finnes. Og det er nok fordi det ikke er så mye her som er allverdens verdt å legge merke til. Vi har ingen toneangivende storbyer, verdensberømte museer, internasjonale kjendiser eller innflytelsesrik historie. Og det gir oss et av verdens største mindreverdighetskomplekser. Derfor føler nordmenn en sterk trang til å finne "Norges svar" på alt mulig fint fra utlandet, enten det er Edens hage , amerikanske eliteuniversiteter eller (utrolig nok) Hawaii . Og det er bare de tre første av 42 tusen Google-treffene .

Med din hjelp har vi kåret den definitive topp 10-listen over smålig, norsk mindreverdighet.

10. Norges svar på Marilyn Monroe: Mia Gundersen

Mia Gundersen

Nja, håret stemmer, i hvert fall.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ta vekk den altfor tidlige dødsdatoen og bytt ut den lave, sensuelle stemmen med bred rogalending - og du sitter igjen med Mia Gundersen. Hva blondiner gjelder kunne vi kanskje gjort det verre. Det virkelig triste med dette er at det gjør Kjell Inge Røkke til Norges svar på John F. Kennedy.

9. Norges svar på Rio Grande: Grense-Jakobs elv

USAs sørgrense (og Mexicos nordgrense) er sagnomsust. Den krysses ulovlig av innvandrere fra fattigere land daglig. Det samme kan ikke sies om Norges egen grenseelv, som går gjennom en dal som er ubebodd, så lenge man ser bort fra de militære som ligger og fryser der uten påfallende grunn. Heldigvis fant aldri Drama (Norges svar på Duran Duran) på å lage en sang om Jakobselva.

8. Norges svar på "Den evige stad": Tønsberg

Roma skal være evig, sies det. I hvert fall har den eksistert så lenge noen har kunnet skrive hjem om det. En imponerende rekke gamle bygg som fortsatt står har den også. Og ikke et stygt ord om Tønsberg, som tross alt er Norges eldste by, men det er fortsatt mindre å si om Slottsfjellet enn Den tarpeiske klippe.

7. Norges svar på The Manhattan Project: Tungtvannsaksjonen

Mens amerikanerne brukte en mengde milliarder av dollar på å bygge verdens hittil kraftigste våpen, og med det vant krigen, drev en gjeng med nordmenn rundt på fjellet og prøvde å overleve til de kunne sprenge Tungtvannsfabrikken på Rjukan. Med det forsinket de de tyske krigsplanene. Med flere måneder.

6. Norges svar på internett: Ostehøvelen

Hvilke uunnværlige, dagligdagse og billige ting med utbredelse over hele verden er oppfunnet av nordmenn? Tja, det er vel egentlig ingen. Men ostehøvelen er jo relativt praktisk, da.

5. Norges svar på DaVinci-koden: Sagaen om Isfolket

Vi har populære bøker i Norge og! De bare er ikke særlig gode.

4. Norges svar på Elisabeth Andreasson: Elisabeth Andreassen

Nordmenn er veldig glad i svensk musikk, selv om svensker ikke er særlig mer interessert i norske artister enn i meslinger. Og siden vi ikke kan lage våre egne svenske musikere, kan vi i det minste importere noen (såkalte "norgesvenner"). Og om de er ordentlig, ordentlig snille med oss, kanskje de skifter til et litt norskere navn.

3. Norges svar på nSync: Postgirobygget

Postgirobygget

Twin towers

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Og apropos den litt triste tilstanden til norsk musikkliv, så er vel det nærmeste vi kommer til et genuint populært, kommersielt gutteband, DH-rockerne i Postgirobygget (og altså ikke Postgirobygget , som etter ombyggingen i 2003 faktisk er Norges svar på World Trade Center).

2. Norges svar på Harley Davidson: DBS Finse

Harley Davidson lager tøffe, tunge sykler og selger dem over hele verden. DBS lager den kanskje ikke like fine, men tilsynelatende vel så tunge sykkelen Finse. Og så selger den bare i Norge!

(Sendt inn av Tone)

1. Norges svar på Las Vegas: Danskebåten

Spilleautomater? Ja! Cheesy show? Jepp! Elvis? Nei, ikke helt. Men bulgarske artister er også fra utlandet!