NRK Meny
Normal

Innvandrere som ikke ble kastet ut

Ikke alt og alle hører naturlig hjemme her i landet. Sammen med leserne har vi kåret de ti mest betydningsfulle tilvekstene til vårt rotnorske samfunn!

Haakon VII
Foto: Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ti innvandrere som ikke ble kastet ut

Uansett hvordan man snur og vender på det: Det kryr av fremmedelementer i Norge, og mange har vært lenge i landet. Her er den komplette, offisielle topp 10-listen!

10. Dinosaurer (200 mill. år siden)
Superkontinentet Pangaea delte seg i to: Et sørlig kontinent, Gondwana (som senere ble Sør-Amerika, Afrika, Australia, India og Antarktis). Og et nordlig kontinent, Laurasia, som inneholdt Nord-Amerika og Eurasia, der "Norge" lå. En gang i denne perioden løp den første dinosauren inn på norsk territorium.


9. Nordmenn (ca 10.000 f.Kr.)
Spor etter de antatt første bosetningene er funnet langs norskekysten fra Oslofjorden til Helgeland. Innvandringen kan ha skjedd fra vest og sør, via områder i Nordsjøen som da lå over havnivået. Flere forskjellige innvandringsveier kan ha blitt benyttet samtidig, også fra Sverige i øst. I Finnmark er det funnet spor etter boplasser fra ca 7.000 f.Kr., det er uklart om disse kulturene har kommet søfra eller østfra.


8. Gran (Picea abies, 500 år f.Kr.)
Disse staute skogsvekstene dukket ført opp i Russland, og spredte seg via Finland og Sverige til midt-Norge. Derfra tok det grana ytterligere 800-1 000 år før den var etablert på Østlandet.


7. Harald Gille (konge av Norge 1130-1136)
Mannen som skulle bli Harald IV var født på Irland eller Sudrøyene (Hebridene) ca 1103, og kom til Norge ca 1125.


6. Kaffe (ca 1650)
Kaffen kommer opprinnelig fra Etiopia. Kaffebønner var på 1600-tallet en sjelden og svært kostbar vare i Norge, det virkelige gjennombruddet kom ikke før i 1850-årene. Ble på 1700-tallet gitt til munker og prester i den katolske kirke som antipotensmiddel.


5. Poteten (Solanum tuberosum, ca 1750)

Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. I starten var det stor skepsis til rotfrukten, mange mente den var djevelens verk. Argumentene for dette var: 1) Den vokste under jorden. 2) Den var ikke nevnt i Bibelen.


4. Haakon VII (Prins Carl, 1905)
Danmarks Prins Carl var døpt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel. Han tilhørte fyrstehuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, og var gift med sin kusine Maud.da han flyttet til Norge etter unionsoppløsningen. Sønnen Alexander Edward Christian Frederik (senere Olav V) fulgte opp tradisjonen med å gifte seg med sitt søskenbarn, Märtha fra Sverige.


3. Is (1930)
Is til å spise har blitt produsert siden olditiden. Da brukte man is fra breer og snø fra fjellene, og tilsatte honning, tørkede frukter og krydder. Iskremproduksjon ble startet opp for første gang i Norge i 1930.


2. Olabukse (ca. 1960)
Forløperen til det vi i dag kjenner som jeans ble laget i India på 1500-tallet av et tykt bomullsstoff kalt dungaree. Disse dongeri-buksene var farget indigo og ble populære blant utenlandske sjømenn. Den italienske bystaten Genova innførte plagget for sjøfolk i sin marine, og buksene ble kjent som ”bleu de Genes” (Genova-blått). Jeans ble populære i USA under gullgravertiden på 1850-tallet, og ble også brukt som arbeidsplagg i fabrikkene der under annen verdenskrig. ”Olabukse” kommer fra betegnelsen olasoldater, som var et kallenavn på de norske styrkene som var utstasjonert i Tyskland etter krigen. På 1950-tallet begynte opprørske tenåringer i USA å gå i jeans på fritiden, og jeans-moten nådde Norge i 1960-årene.


1. Pizza (ca. 1970)
Da tomaten ble innført fra Amerika til Europa trodde man lenge at den var giftig. Det var fattigfolk rundt Napoli som først begynte å bruke tomaten på stekte flate brød. Italienske immigranter tok pizzaen med seg til USA på slutten av 1800-tallet. Den eksotiske retten ble introdusert i Norge rundt 1970, og frossenpizza ble vanlig på 80-tallet. Nordmenn ligger nå helt i verdenstoppen i pizza-spising.