10 ting vi likte bedre som barn

Hva er det verste med å bli voksen? Alle de teite tingene som ikke er noe gøy mer! Her er den definitive listen over de ti viktigste tingene som var bedre da vi var små.

Barn bader også kalde dager
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

10 ting som var morsommere da vi var barn

Barn har det lett. Gi dem en sølepytt å hoppe i, og de har det gøy i timesvis. Vi voksne må kjøpe en ny bil, eller noe annet like dyrt, for å oppleve tilsvarende glede. Verden er full av enkle ting som var morsomme før, men som bare ikke gir oss den samme lykkefølelsen lenger. Her er våre kandidater til de viktigste - hjelp oss med å kåre den offisielle topp 10-listen!

10. Godteri

Hardnet sukker i ulike former lyste opp barndommens lørdager, feiringer og hemmelige turer i kjøkkenskapet. Hvem trengte middag når man kunne få godteri? Nå kan vi få det så ofte vi vil, men har av en eller annen grunn begynt å prioritere det mamma ba oss om.

(Sendt inn av Mikkel)

9. Bli svimmel

En gang i tiden var ingenting morsommere enn å snurre rundt og rundt til vi falt og/eller spydde. Og så reise oss igjen, bare for å kjenne at gulvet nok en gang veltet oss overende. Altså litt av det samme som vi nå må kjøpe minst 12 pils for å oppnå.

8. Sirkus

Før var det en begivenhet når et sirkustelt ble slått opp der vi bodde. Nå er klovnene bare skremmende, elefantene slitne og sirkusteltet ser ut til å være urovekkende nær ved å falle sammen og kvele alle som tar turen inn.

7. Huske

Altså å svinge frem og tilbake, ikke å tenke på fortiden (som man tvert i mot gjør mer og mer av som stor). Sist vi prøvde var det ikke så gøy. Men stativet holdt på å knekke sammen.

(Sendt inn av Jan Erik)

6. Tegneserier

Mann leser i tegneseriehefte

Hæ? Var dette gøy en gang?

Foto: PIERRE ANDRIEU / AFP

Tegninger av menn som flyr og slår ned skurker, eller av ender som bader i penger - hvordan kunne dette en gang være ukens høydepunkt? Heldigvis har Hollywood skjønt det, og begynt å gjøre dem om til filmer i stedet. Vi kan jo ikke lage bildene selv lenger.

5. Vitser

Har du hørt den om nordmannen, svensken og dansken som skulle...? Nei, ikke på en god stund. Det er fordi du og vennene dine har utviklet en ekte humor. Barn, derimot, kan le seg skakke av en hvilken som helst halvmorsom, gammel vits. Uten en gang å skjønne poenget.

4. Sukkerspinn

Nå har vi allerede nevnt godteri på denne listen, men sukkerspinn fortjener allikevel en egen oppføring. For sukkerspinnet har alt mot seg: Det er klissete, vanskelig å spise og smaker ikke noe annet enn bare søtt. Så fort man har kommet over at det smelter på tungen, er det ikke så mye å hente.

(Sendt inn av Spider)

3. Kle seg ut

Hvis du fortsatt tar klær fra mammas skap og kler deg opp i dem er du pervers - ikke leken.

2. Gå på slang

Å ta naboens epler - helst en god stund før de ble modne - var høstens morsomste hendelse, i hvert fall for de av oss som vokste opp med eplehager langs skoleveien. Det var ganske lett (de voksne var jo som oftest ikke hjemme på dagtid), og litt farlig, siden det tross alt ikke var lov. Nå har vi bare sluttet med å klatre over gjerder i det hele tatt.

(Sendt inn av Anne)

1. Snø

Før var den første snøen starten på en runde med helt ny moro, og vi kunne gå i kjelleren og hente frem alle lekene vi ikke hadde fått bruke på nesten et år. Nå er det bare en påminnelse om at i dag skal vi bli både kalde og våte.

(Sendt inn av Therese)

Av andre innsendte forslag kan nevnes: Bade i sjøen, løpe rundt i svingdører, stå opp tidlig i helgene, se på ungdommer kysse, og fange småkrabber.