Hopp til innhold

10 norske superhelter

Supermann slåss for sannhet, rettferdighet og "the american way". Men hvorfor er det ingen som slåss for den norske væremåten? Vi har kåret de ti viktigste norske superheltene.

Nynorskmannens logo
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ti norske superhelter (som viser hvorfor superheltene ikke kommer fra Norge)

Det kommer ingen superhelter fra Norge. Forholdene ligger liksom ikke til rette for det. Høyhusene Spider Man svinger seg mellom har vi bare noen få av, og det skjer vel ærlig talt lite kriminelt midt mellom Postgirobygget og Oslo Plaza. De skumle, mørke bykvarterene der Batman banker opp skurker har vi rett og slett ikke her i landet. Og Supermann slåss bare for den amerikanske levemåten. Hva kan vi nordmenn svare med?

Ingenting, antageligvis. Dette er de 10 norskeste superheltene - og vi er lykkelige for at vi slipper å lese bladene om dem.

10. Nynorskmannen

Nynorskmannens logo

Super-logo: Nynorskmannen er stolt av at han kommer fra planeten Aasen

Foto: NRK

Nynorskmannen er sendt til jorden fra den døende planeten Aasen. Han kjemper for rettferdighet og den urnorske væremåten overalt, og blant hans viktigste våpen finner vi bitende ironi og evnen til å fly på en vind av lite kjente dialektord. Allikevel taper Nynorskmannen stadig for sin erkefiende og nemesis, Riksmålsmannen, som har ti ganger så store muskler.

9. Supersosialdemokraten

Supersosialdemokraten var en vanlig fagforeningsrepresentant på sitt første landsmøte, da han ble bitt av en radioaktiv Haakon Lie - og fikk livet sitt forandret for alltid. Siden det har han hatt evnen til å omfordele hvilket gode det skulle være, slik at alle får nøyaktig like mye. Hans nemesis er Høyrepiken, som forvirrer ham med tåkeprat om markedsmekanismer mens hun tar fra de fattige og gir til de rike under bordet.

8. Superjournalisten

Hun kan slå opp hvilken sak det skulle være, og det finnes ikke den nyanse hun ikke kan overse på sin vei til en overskrift i krigstyper. Og dermed er superjournalisten ikke på noen måte avhengig av å bo i et land hvor det faktisk skjer ting. Hennes nemesis er Megakjendisen, som blokkerer superjournalistens arbeid ved konsekvent å nekte å gi en kommentar.

(Foreslått av åttende far i huset)

7. Supergutta på skauen

Etter å ha blitt skutt ned av en tysk patrulje og etterlatt for å dø, ble denne motstandsavdelingen plukket opp og behandlet av erfarne turgåere med lokale legemidler hentet fra skauen selv. Da de urnorske molekylene fra omslagene blandet seg med blodstrømmen deres fikk de superevner, og slåss den dag i dag mot urettferdighet og nazisme fra sin usynlige base i skogen utenfor Oslo. Deres nemesis er Quislingen, som tross alle kamper lurer døden med sin diabolske intelligens og evige ønske om å svike landet han bor i. Supergutta gir imidlertid aldri opp håpet om at han en dag vil falle for deres stålkalde blikk, ekstreme utholdenhet i norsk lavlandsnatur og usannsynlig humørfylte kameratskap.

6. Allværsgutten

I den norske fjellheimen er allværsgutten uovervinnelig. Selv om han ikke egentlig har superjkrefter, har han en spesiallaget drakt som gjør ham usårlig overfor værets luner - og i stand til alltid å bevare smilet og gi en oppmunstrende kommentar til de som feinnes omkring ham. Hans eneste svakhet er varme, og han faller bare når hans nemesis, shortsmannen, får lurt ham inn i sommervarme strøk.

5. Langrennsmannen

Sammen med Langrennskvinnen, -piken og -gutten utgjør Langrennsmannen selveste Langrennskjernefamilien, som alle deler evnen til uten forvarsel å forsvinne i dager av gangen, med bare et smalt dobbeltspor igjen etter seg. Langrennsmannens nemesis er Snowboardgutten. De to møtes hver gang Langrennsfamilien ploger ned en alpinbakke når de plutselig dukker opp igjen blant folk etter et av sine forsvinningsnumre. Da angriper Snowboardgutten med sin unike evne til å velte dem overende i overraskelsesangrep bakfra.

4. Superalenemoren

Hvordan hun fikk evnene sine er en uklar historie (og dessuten ikke din sak!!), men Superalenemoren har en egen evne til å navigere hverdagens farer og trusler perfekt, uten hjelp, og med en unge som skriker ustanselig i det ene øret. Hennes nemesis er Det svinet av en mann, som på trygg avstand har evnen til å forsure livet hennes til de grader.

(Foreslått av Jarle Jeger)

3. De fantastisk likestilte

De fantastisk likestiltes logo

Strekene i De fantastisk likestiltes logo er nøyaktig like lange

Foto: NRK

Etter å ha blitt utsatt for ekstremt symmetriske kosmiske stråler på en tur i det ytre rom, mistet medlemmene i De fantastisk likestilte fullstendig evnen til å skille mellom menn og kvinner - til og med hva gjelder dem selv. Nå bruker de superevnen sin til å slåss for norske verdier både i Norge og Brüssel, samt flere land i den tredje verden. Imidlertid er de alltid på vakt mot angrep fra deres nemesis, Overdiskriminatøren. Han lykkes stadig i å dele dem inn i grupper av menn og kvinner, noe som nøytraliserer evnene deres.

2. Joikeren

Joikeren bekjemper tyveri av rein og annen rovdrift på utmark over hele nordkalotten med sin hypnotiserende joik, som ingen på hele vidda kan stå imot. Imidlertid må han gi tapt for sin nemesis, Morten Harket, som med sine magiske fletter og overnaturlige stemmeregister stadig utkonkurrerer ham på det internasjonale markedet.

1. Deg

Tenk litt på det. Synes du ikke du fortjener det? I tillegg til alt det andre du har fått til i dag, har du orket å holde på helt til slutten av denne artikkelen. Det er mer enn de andre dustene har gjort.

(Foreslått av S. Anders)